Skip to main content

Νανοτεχνολογία για την αντιμετώπιση λειψυδρίας στη Γάζα

Με τα αποθέματα πόσιμου νερού στη Λωρίδα της Γάζας να προβλέπεται να εξαντλούνται πριν το 2020, ένας Παλαιστίνιος μηχανικός προωθεί μία καινοτόμο τεχνολογία για την αφαλάτωση του νερού.

«Σε πέντε χρόνια δε θα υπάρχει πόσιμο νερό στη Γάζα», δήλωσε ο 29χρονος Ντιάα Αμπού Ασσί. «Η λειψυδρία αποτελεί πραγματική απειλή για τις ζωές μας και η μόνη λύση είναι η αφαλάτωση νερού από τη Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Το έργο του Αμπού Ασσί χρηματοδοτείται από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, το οποίο συνδέεται με τη Χαμάς, σε συνεργασία με έναν ερευνητικό οργανισμό του Ομάν.

Το νερό αφαλατώνεται με τη χρήση νανοτεχνολογίας, καθώς μεγάλες ποσότητες νερού εκτοξεύονται σε υψηλή ταχύτητα μέσω μεγάλων σιδερένιων αγωγών και φίλτρων φτιαγμένων από νανοϋλικό για την αφαίρεση του αλατιού. Το νερό στη συνέχεια επεξεργάζεται με μεταλλικά στοιχεία που απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφαλάτωσης.

Το φίλτρο περιέχει μικροσκοπικούς πόρους που είναι αρκετά μικροί ώστε να εμποδίζουν τη διέλευση των ιόντων χλωρίου και νατρίου που υπάρχουν στο θαλασσινό νερό, ενώ επιτρέπουν τη διέλευση των μορίων του νερού.

«Η ιδέα είναι να σώσουμε τη Γάζα από την καταστροφή που την περιμένει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια χρησιμοποιώντας το μοναδικό πόρο που έχουμε, το θαλασσινό νερό», δήλωσε ο Αμπού Ασσίι.

Η Γάζα, όπου κατοικούν 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, καταναλώνει 180 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ανά έτος, τα μισά εκ των οποίων χρησιμοποιούνται στη γεωργία και τη βιομηχανία. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το 97 τοις εκατό των υδάτινων πόρων είναι μολυσμένο σε κάποιο βαθμό, λόγω της υπερβολικής άντλησης και των ακατέργαστων λυμάτων.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο πληθυσμός της Γάζας θα αυξηθεί σχεδόν κατά 500.000 άτομα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, γεγονός που θα ωθήσει τη ζήτηση στα 260 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως.