Skip to main content

ΕΕ : Διπλασιασμός του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030

Αντικαθίσταται ο σημερινός στόχος που όριζε το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 32%, έως το 2030

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν ως το 2030 να διπλασιάσουν σχεδόν- από το 22% στο 42,5% -το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές CO2 και η εξάρτηση από το Ρωσικό αέριο.

Η συμφωνία εγκρίθηκε τα ξημερώματα ανάμεσα στους διαπραγματευτές των 27 και του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από δεκαπενθήμερες διαπραγματεύσεις.

Με τη συμφωνία αυτή που θα πρέπει να επικυρωθεί τυπικά, από τα 27 κράτη μέλη και την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αντικαθίσταται ο σημερινός στόχος που όριζε το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 32%, έως το 2030

Η κατάσταση διαφέρει πάντως σημαντικά  στις χώρες μέλη. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φθάσει το 63% στη Σουηδία, αλλά αντιπροσωπεύει λιγότερο από 13% σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία και η Ιρλανδία.

Για να επιτευχθεί αυτό, φυσικά, πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ κατά 52,5 γιγαβάτ (GW) το 2022,σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Irena) .

Συνολικά, οι 25 χώρες μέλη παρήγαγαν πέρυσι  569,7 GW ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή 9,2% περισσότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η Γερμανία είναι στην πρώτη θέση με 148,4 GW και ακολουθούν η Ισπανία (67,9 GW) και η  Γαλλία με 65,4 GW.

naftemporiki.gr