Skip to main content

Παγκόσμια συμμαχία για τον τερματισμό των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης ως το 2035

Τριάντα χώρες και 6 μεγάλες αυτοκιμητοβιομηχανίες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τερματίσουν το αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης ως το 2035.

Οι υπογράφοντες δεσμεύονται στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 να σταματήσουν να παράγουν αυτοκίνητα και φορτηγά που δεν θα έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων από την επόμενη δεκαετία.

Ο τερματισμός των πωλήσεων αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης από το 2035 στις πιο σημαντικές αγορές του κόσμου ,είναι από τους πιο σημαντικούς στόχους που έθεσε η συμμαχία χωρών, κατασκευαστών και άλλων οργανισμών στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για το κλίμα που πραγματοποιείται  στη Γλασκώβη . Ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται για περίπου το 20% των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου. Και πρακτικά το 90% αντιστοιχεί στις οδικές μεταφορές.

Η δέσμευση για τον τερματισμό των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης ως το 2035, παρουσιάζεται επίσημα σημερα  το COP26.Και ορίζει ότι οι περιπου 100 υπογράφοντες   θα εργαστούν έτσι ώστε «όλες οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και φορτηγών να είναι μηδενικές εκπομπές ρύπων παγκοσμίως έως το 2040 και το αργότερο το 2035 στις κύριες αγορές». Περίπου τριάντα χώρες βρίσκονται σε αυτή τη συμφωνία της οποίας ηγήθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο και στην οποία μέχρι το βράδυ της Τρίτης είχαν προστεθεί και άλλα σημαντικά έθνη όπως ο Καναδάς, η Ινδία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Νορβηγία, η Χιλή και η Δανία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία . Από την πλευρά των κατασκευαστών, έξι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες – η Ford, η General Motors, η Volvo, η Mercedes-Benz, η Jaguar Land Rover και η κινεζική BYD – έχουν ενταχθεί σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Αυτή η δέσμευση ανταποκρίνεται σε αυτό που είχε ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στα μέσα Οκτωβρίου, πριν από τη σύνοδο κορυφής. Μιλώντας σε συνέδριο για τη βιώσιμη κινητικότητα, ο Γκουτέρες προέτρεψε τις ανεπτυγμένες χώρες να σταματήσουν να κατασκευάζουν αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης από το 2035. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης να σταματήσει αυτός ο τύπος αυτοκινήτων που εκπέμπουν αέρια  του θερμοκηπίου από το 2035 . Ωστόσο, η ευρωπαϊκή πρόταση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί εντός των κοινοτικών θεσμών και με τις 27 κυβερνήσεις.