Skip to main content

Η κινεζική οικονομία προσφέρει βεβαιότητα στον κόσμο

Υπάλληλοι ενός έξυπνου εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης στην περιοχή Πεϊλούν της πόλης Νίνγκπο της επαρχίας Τσετσιάνγκ στην ανατολική Κίνα ελέγχουν τα αποτελέσματα μετρήσεων για αμμωνία και άλλες αζωτούχες ενώσεις. Φωτογραφία του Τζιάνγκ Σιαοντόνγκ

Τα θεμέλια της κινεζικής οικονομίας που εγγυόνται τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη θα παραμείνουν ακλόνητα

Έκτο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»

Επ’ ευκαιρία της ετήσιας διοργάνωσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2024, ο επίσημος ιστότοπος του Φόρουμ ανάρτησε ένα άρθρο που αναφέρεται στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, τονίζοντας ότι η Κίνα, ως ενεργός παράγοντας στο διεθνές γίγνεσθαι, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά ζητήματα ανά την υφήλιο. Το άρθρο αναφέρεται επίσης σε μια γενική συναίνεση της διεθνούς κοινότητας – ότι δηλαδή η παγκόσμια ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή της Κίνας και ότι η Κίνα μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω σε αυτή.

Τα τελευταία χρόνια, η κινεζική οικονομία ακολούθησε σταθερά μια δυναμική αναπτυξιακή πορεία, συνεισφέροντας περίπου το 30% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Το 2023, το ΑΕΠ της χώρας ξεπέρασε τα 126 τρισ. γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 5,2% ενώ οι συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών έφτασαν τα 41,76 τρισ. γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 0,2% σε ετήσια βάση και αποτελώντας ισχυρή κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Χάρη τις σταθερές επιδόσεις και τις τεράστιες δυνατότητες της κινεζικής οικονομίας πολλοί διεθνείς οργανισμοί βελτίωσαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας για το 2024 και δήλωσαν ότι αυτή προσφέρει βεβαιότητα για τη μελλοντική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Όσον αφορά το μέλλον, τα θεμέλια της κινεζικής οικονομίας που εγγυόνται τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη θα παραμείνουν ακλόνητα. Η Κίνα διαθέτει μια ισχυρή βιομηχανική βάση με πλούσιους πόρους και εξαιρετικές δυνατότητες για καινοτομία. Είναι η μοναδική χώρα που διαθέτει όλες τις βιομηχανικές κατηγορίες του Συστήματος Βιομηχανικής Ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου όσον αφορά το ανθρώπινο επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό που απασχολείται στην έρευνα και την ανάπτυξη. Ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων στην τελευταία καθώς και των μεγάλων τεχνολογικών επενδύσεων παραμένει διψήφιος εδώ και πολλά συναπτά έτη. Ταυτόχρονα, επιταχύνεται η εφαρμογή αναδυόμενων τεχνολογιών όπως το υπολογιστικό νέφος, τα μαζικά δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη, αναδύονται νέα προϊόντα και νέες μορφές επιχειρήσεων και διαμορφώνονται νέοι αναπτυξιακοί μοχλοί που συνεχώς ενισχύονται.

Τα σταθερά θεμέλια και η αυξανόμενη ζωτικότητα της κινεζικής οικονομίας θα συμβάλουν αποτελεσματικά στη βελτίωση της κατανομής των παγκόσμιων συντελεστών παραγωγής, στην ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας και στο σχηματισμό νέων αναπτυξιακών κέντρων για την παγκόσμια οικονομία, πετυχαίνοντας ταχύτερη ανάκαμψη και καλύτερη ανάπτυξη.

Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε ότι, στη σημερινή εποχή, τα μεγαλύτερα εμπόδια που ορθώνονται απέναντι στην ανάπτυξη είναι οι εντεινόμενες αντιπαραθέσεις και η έλλειψη εμπιστοσύνης. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη διεθνή κοινότητα και περισσότερη συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι κρίσεις και οι προκλήσεις. Η Κίνα, ως σημαντικός διεθνής παράγοντας, δίνει το παράδειγμα αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δράσεις για να βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της ενισχύοντας την ενότητα και τη συνεργασία.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα επεκτείνει σταθερά το θεσμικό της άνοιγμα, προωθεί μια ανοιχτή συνεργασία μέσα από πλατφόρμες όπως η Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και η Διεθνής Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας και μοιράζεται τις αναπτυξιακές της ευκαιρίες με τον υπόλοιπο κόσμο. Η χώρα προωθεί ένα μοντέλο παγκόσμιας διακυβέρνησης που βασίζεται στις εκτενείς διαβουλεύσεις, τη συνεισφορά και τα κοινά οφέλη και που ακολουθεί μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της διεθνούς κοινότητας και προσφέροντας σχετικά κίνητρα που αυξάνουν την ενότητα και την αξιοπιστία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Μπόργκε Μπρέντε «η Κίνα όχι μόνο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία και το εμπόριο, αλλά συμβάλλει και στην οικοδόμηση ενός πιο ειρηνικού κόσμου».

Η κινεζική αντιπροσωπεία στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μαζί με άλλους συμμετέχοντες έστειλαν το εξής σαφές μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα – η συμμετοχή της Κίνας σε μείζονα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ανθρωπότητας είναι απαραίτητη. Η παρουσία της Κίνας συμβάλλει περαιτέρω στην προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, στη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης και στην από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων.