Skip to main content

«Συγκρατημένος» ο Τζ. Παουελ, δεν αποκλείει νέες αυξήσεις επιτοκίων

Παρά τις προβλέψεις αξιωματούχων της FED, που έδωσαν «σήμα» για 3 έως 4 μειώσεις το 2024

“Είμαστε έτοιμοι να σφίξουμε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική εάν κριθεί απαραίτητο. Αν και τα μέλη της Επιτροπής δεν θεωρούν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, δεν θέλουν να αποσύρουν αυτήν την πιθανότητα από το τραπέζι”,  ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξή του μετά από κάθε συνεδρίαση  της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς,η οποία  σήμερα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% έως 5,50%, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ο Πάουελ, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, παραδέχτηκε πως οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας  έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αν και επανέλαβε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Οι αξιωματούχοι της FED, προέβλεψαν 3 ή 4 μειώσεις επιτοκίων την επόμενη χρονιά, με στόχο να φθάσουν στο επίπεδο του 4,6% στο τέλος του 2024.

Πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα την επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed, η οποία υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι «ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί τον τελευταίο χρόνο, αλλά παραμένει υψηλός».

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτιμάται πως θα υποχωρήσει στο 2,4% στο τέλος του 2024, σύμφωνα με επικαιροποιημένες προβλέψεις – έναντι 2,5% που προβλεπόταν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.