Skip to main content

«Φύγε εσύ, έλα εσύ» στην OpenAI: Επιστροφή Altman και παραίτηση των 4 που τον απέλυσαν;

Ραγδαίες εξελίξεις σε μία από τις σημαντικότερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο - Οι 4 «πραξικοπηματίες» ίσως πέσουν γρήγορα, για να επιστρέψει ο Altman

Εξαιρετικά ρευστή. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την κατάσταση σε μία από τις σημαντικότερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. Η OpenAI, δημιουργός του chatbot, ChatGPT και οραματίστρια της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI), βιώνει από το βράδυ της Παρασκευής ισχυρές αναταράξεις στα ανώτατα κλιμάκιά της, με κάποιους να κάνουν λόγο για «πραξικόπημα» και άλλους για «ξαφνικό, χαοτικό διαζύγιο».

Τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κάλεσαν σε βιντεοκλήση των συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο, Sam Altman– ο οποίος και ήταν το πρόσωπο της εταιρείας στον έξω κόσμο όλα τα τελευταία χρόνια – και του ανακοίνωσαν ότι… απολύεται. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη το προηγούμενο διάστημα για την κίνηση αυτή.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Greg Brockman, αιφνιδιάστηκεσε τέτοιο βαθμό, που παραιτήθηκε. Η Microsoft, ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας (έχοντας επενδύσει περί τα 13 δισ. δολάρια) ενημερώθηκε για την απόφαση λίγα λεπτά πριν αυτή δημοσιευθεί στα μέσα ενημέρωσης. Και ενώ σε μία πρώτη κίνηση διαχείρισης της κρίσης εξέδωσε δήλωση εμπιστοσύνης στις προοπτικές της OpenAI και τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο Mira Murati, παρασκηνιακά άρχισε την πίεση.

Οι μέτοχοι πήραν το όπλο τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε πρώτη η Wall Street Journal, τόσο η Microsoft όσο και ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής, η Thrive Capital, ασκούν πίεσεις για την επιστροφή του Sam Altman. Ο ίδιος θέτει ως όρο την αντικατάσταση των 4 μελών του διοικητικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα δεν αποκλείει τη δημιουργία νέας εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχει επιστημονικό προσωπικό της OpenAI, που παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόλυσή του.

H AI είναι ακόμη μικρό παιδί και οι γονείς της παίρνουν ένα άσχημο διαζύγιο

Η πιθανή παραίτηση των 4 μελών του ΔΣ

Το Bloomberg επικαλείται επίσης πηγές που θέλουν στην προσπάθεια για επαναφορά του Altman στη θέση του CEO να συμμετέχει πέραν των Microsoft και Thrive και τρίτος επενδυτής, η Tiger Global Management.  Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως τα μέλη του ΔΣ εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν, χωρίς όμως να έχουν λάβει αυτή τη στιγμή οριστικές αποφάσεις. Εάν πάντως έρθουν οι παραιτήσεις των 4, οι μέτοχοι εξετάζουν ήδη λίστα πιθανών υποψηφίων για τις θέσεις. Μεταξύ των ονομάτων, που έχουν πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η Bret Taylor, πρώην CEO της Salesforce.

Αν το σενάριο αυτό της αποπομπής των 4 «πραξικοπηματιών»και της επιστροφής Altman μέσα σε λίγα 24ωρα επιβεβαιωθεί, θα είναι μία εξέλιξη που σπάνια βλέπουμε στον χώρο του επιχειρείν.

To 1985 τον χώρο της τεχνολογίας είχε σοκάρει η απόλυση του Στιβ Τζομπς από την Apple, την εταιρεία που ο ίδιος είχε ιδρύσει. Τότε χρειάστηκε, ωστόσο, να περάσουν 12 χρόνια προκειμένου ο Τζομπς να επιστρέψει στην εταιρεία.