Skip to main content

OpenAI: Μicrosoft και άλλοι μέτοχοι προσπαθούν να φέρουν τον Sam Altman πίσω

Η «πραξικοπηματική», όπως χαρακτηρίστηκε, απόλυσή του έχει προκαλέσει μεγάλο αναβρασμό σε υπαλλήλους και μετόχους

Οι επενδυτές της OpenAI καταβάλλουν προσπάθειες να επαναφέρουν στην εταιρεία και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Sam Altman, που απολύθηκε την Παρασκευή, σε μία «πραξικοπηματική» κίνηση, όπως πολλοί τη χαρακτήρισαν, 4 μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, ο Sam Altman, σκέφτεται θετικά την προοπτική να επιστρέψει, αλλά έχει πει στους επενδυτές πως εφόσον αυτό συμβεί, θέλει νέο διοικητικό συμβούλιο και δομή διακυβέρνησης της εταιρείας.

Η επιλογή της νέας εταιρείας με πρώην υπαλλήλους της OpenAI

Παράλληλα φαίνεται να έχει ήδη αρχίσει συζητήσεις για την ίδρυση νέας εταιρείας, την οποία θα στελεχώσουν πρώην υπάλληλοι της OpenAI, που παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιφνίδια και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση απόλυση του ανθρώπου που ήταν εκ των συνιδρυτών της και είχε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την προώθηση του ChatGPT.

Όλα τα τελευταία χρόνια άλλωστε ο Sam Altman ήταν το πρόσωπο της OpenAI για την κοινή γνώμη, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με άλλες επιχειρήσεις, ρυθμιστικές αρχές και κυβερνήσεις.

Ο Altman θα μπορούσε να λάβει την τελική απόφαση για το ποια από τις δύο επιλογές να ακολουθήσει ακόμη και εντός της ημέρας, αναφέρει το ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Microsoft και Thrive Capital ηγούνται της προσπάθειας

Την επιστροφή του ενορχηστρώνουν κορυφαίοι μέτοχοι της OpenAI, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft και του Thrive Capital. H Microsoft είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας έχοντας επενδύσει 13 δισ. δολάρια, ενώ το fund Thrive Capital είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος. Όπως έγινε γνωστό ενημερώθηκαν για την απόλυση του Sam Altman λίγα λεπτά πριν αυτή ανακοινωθεί και στα μέσα ενημέρωσης.

Παρά τη δημόσια δήλωση του επικεφαλής της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, περί εμπιστοσύνης και αφοσίωσης στις προοπτικές της OpenAI, ήταν εμφανές πως πρόκειται για μία εξέλιξη που είχε αιφνιδιάσει απολύτως και προβληματίσει έντονα τους μετόχους.

Πώς έγινε η απόλυση

Να θυμίσουμε ότι το ΔΣ αριθμούσε μόλις 6 μέλη. Τα 4 εξ αυτών απέλυσαν – χωρίς προηγούμενη ένδειξη των προθέσεών τους – τον διευθύνοντα σύμβουλο, Altman, με μία γενικόλογη ανακοίνωση στην οποία υποστήριζαν ότι δεν ήταν σε όλες τις συζητήσεις μαζί τους ειλικρινής και είχαν χάσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να ηγηθεί. Στον ίδιο ανακοίνωσαν την απόφαση με βιντεο- κλήση.

Παράλληλα ενημέρωσαν τον Greg Brockman ότι του αφαιρείται ο τίτλος του προέδρου του ΔΣ. Ο ίδιος ανακοίνωσε λίγο αργότερα την οικειοθελή αποχώρησή του από την εταιρεία.

Ακολούθησαν παραιτήσεις τουλάχιστον τριών κορυφαίων ερευνητών της εταιρείας και εν γένει μεγάλος αναβρασμός μεταξύ του ανθρώπινου δυναμικού.