Skip to main content

Παγκόσμια Τράπεζα: «Σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις» από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Ο αντίκτυπος Θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια της σύγκρουσης, καθώς και από τις διαστάσεις που θα λάβει

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κινδυνεύει να προκαλέσει « σοβαρές οικονομικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, μιλώντας σε διάσκεψη επενδυτών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. «Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ και τη Γάζα θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη», τόνισε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη στιγμή».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας μίλησε στην έναρξη του ετήσιου συνεδρίου «Future Investment Initiative», που συχνά αποκαλείται «Νταβός της ερήμου». Στο συνέδριο μετέχουν περισσότεροι από 6.000 εκπρόσωποι επενδυτικών ομίλων, επικεφαλής μεγάλων διεθνών τραπεζών και εταιρειών, αλλά και οι πρόεδροι της Νότιας Κορέας, της Κένυας και της Ρουάντα, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Ο Γιασίρ αλ-Ρουμαγιάν, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας, έκανε μόνο έναν έμμεσο υπαινιγμό για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην ομιλία του και προειδοποίησε για τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τα υψηλά επιτόκια. Εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος, τονίζοντας ότι «ακόμα και σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, μπορούμε να δούμε επιτάχυνση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας».

Πέρα από το τεράστιο ανθρώπινο κόστος από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, οι αγορές και οι επιχειρήσεις αναρωτιούνται για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια σύγκρουση σε μια παγκόσμια οικονομία που αντιμετωπίζει ήδη τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξής της εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εκτιμά πάντως ότι είναι δύσκολο προς το παρόν να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι επιπτώσεις, αν και το ΔΝΤ «παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά».

Το ΔΝΤ έχει δει «κάποιες αντιδράσεις στην αγορά πετρελαίου, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε περισσότερα, βλέπουμε αυξήσεις και μειώσεις να αλληλο-εναλλάσσονται», είπε η Γκεοργκίεβα.

Κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Πιέρ -Ολιβιέ Γκουρενσά, υπενθύμισε ότι μια αύξηση 10 δολαρίων στις τιμές του πετρελαίου, εάν είναι επίμονη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια 0,15 της εκατοστιαίας μονάδας στο  παγκόσμιο ΑΕΠ.

Κριτής η διάρκεια της σύγκρουσης

Στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς, το πετρέλαιο εκτινάχθηκε κατά πέντε δολάρια, πριν υποχωρήσει ελαφρά τις επόμενες ημέρες, καθώς η σύγκρουση δεν οδήγησε σε έλλειψη προμηθειών. Για το ΔΝΤ, η πραγματική δυσκολία για την παγκόσμια οικονομία είναι ότι αυτές οι νέες ισχυρές εντάσεις έρχονται μετά τα «σοβαρά σοκ» που έχει ήδη αντιμετωπίσει εδώ και τρία χρόνια και τα οποία γίνονται «ο νέος κανόνας που αποδυναμώνει περαιτέρω έναν ήδη εύθραυστο κόσμο λόγω ασθενούς ανάπτυξης και τον κατακερματισμό της οικονομίας», όπως επεσήμανε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια της σύγκρουσης, καθώς και από τις διαστάσεις που θα λάβει. Ο πόλεμος θα μπορούσε να  έχει πολύ πιο έντονο και άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που ήδη υφίστανται τις οικονομικές συνέπειες του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν. Το 2023 αυτή η ζώνη θα έχει ανάπτυξη2%- κάτω από τον μέσο όρο αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ, που υπολογίζεται στο 3%.

Μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα ήταν ευνοϊκή βέβαια για τις χώρες παραγωγής, όπως η Σαουδική Αραβία, η οποία χρειάζεται μια τιμή 80 δολαρίων το βαρέλι για να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό της. Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ διαφορετικές, ιδίως για χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος ή η Τυνησία, όπου τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι ήδη χαμηλά και η πρόσθετη υποστήριξη για επιδοτήσεις καυσίμων είναι σχεδόν αδύνατη.