Skip to main content

ΕΕ: Μετά την Ρωσία, έρχεται ενεργειακή εξάρτηση από την Κίνα έως το 2030

Έγγραφο της ισπανικής προεδρίας: Αναμένεται εκτόξευση της ζήτησης για μπαταρίες ιόντων λιθίου, κυψέλες καυσίμων και ηλεκτρολύτες, η οποία αναμένεται να πολλαπλασιαστεί από 10 έως και 30 φορές τα επόμενα χρόνια».

Η Ρωσία έφυγε, η Κίνα έρχεται για την  Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εξαρτήσεις της σε τομείς της ενέργειας. Σύμφωνα με έγγραφο που συντάχθηκε από την ισπανική προεδρία, η Ευρώπη μέχρι το 2030, θα μπορούσε να εξαρτηθεί  από την Κίνα για μπαταρίες ιόντων λιθίου και κυψέλες καυσίμου, τόσο όσο ήταν από τη Ρωσία για ενέργεια πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν δεν λάβει ισχυρά μέτρα.

Το έγγραφο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων για την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής της ΕΕ στη Γρανάδα της Ισπανίας στις 5 Οκτωβρίου.

Με έντονη την ανησυχία, για την αυξανόμενη ισχυροποίηση και το οικονομικό εκτόπισμα της Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση του κινδύνου να εξαρτηθεί υπέρμετρα από την Κίνα η Ευρώπη.

Από 10 έως και 30 φορές πάνω

Το έγγραφο αναφέρει ότι, λόγω της διαλείπουσας φύσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή ή η αιολική, η Ευρώπη θα χρειαστεί τρόπους αποθήκευσης ενέργειας για να επιτύχει τον στόχο της για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

«Αυτό θα εκτοξεύσει στα ύψη τη ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου, κυψέλες καυσίμων και ηλεκτρολύτες, η οποία αναμένεται να πολλαπλασιαστεί από 10 έως και 30 φορές τα επόμενα χρόνια», τονίζεται.

Ενώ η ΕΕ, κατέχει ισχυρή θέση στα ενδιάμεσα στάδια της κατασκευής συστημάτων ηλεκτρόλυσης , με μερίδιο στην παγκόσμια αγορά άνω του 50%, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για τις κυψέλες καυσίμων και τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

«Χωρίς την εφαρμογή ισχυρών μέτρων, το ευρωπαϊκό ενεργειακό οικοσύστημα θα μπορούσε να έχει μέχρι το 2030 μια εξάρτηση από την Κίνα διαφορετικής φύσης, αλλά με παρόμοια σοβαρότητα, από αυτήν που είχε από τη Ρωσία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρεται στο έγγραφο.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και οι κυψέλες καυσίμου δεν ήταν ο μόνος τομέας ευαλωτότητας της ΕΕ, ανέφερε το έγγραφο της ισπανικής προεδρίας.

«Ένα παρόμοιο σενάριο θα μπορούσε να εκτυλιχθεί στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ζήτηση για ψηφιακές συσκευές όπως αισθητήρες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διακομιστές δεδομένων, εξοπλισμός αποθήκευσης και δίκτυα μετάδοσης δεδομένων θα αυξηθεί απότομα σε αυτή τη δεκαετία».

naftemporiki.gr