Skip to main content

Πεσκόφ: «Δεν καταλαβαίνουμε τι είδους διάσκεψη είναι αυτή για την Ουκρανία»

Sputnik/Valeriy Sharifulin/Pool via REUTERS

Στις 16 Μαΐου συνεδριάζουν υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία - «Καμία συνομιλία χωρίς το Κρεμλίνο» τονίζει η Μόσχα

Για ακόμα μια φορά υπογράμμισε την πάγια θέση της Ρωσίας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ότι «Οι συνομιλίες στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας δεν αποσκοπούν σε αποτέλεσμα».

Η δήλωση έρχεται καθότι στις 16 Μαΐου συνεδριάζουν υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

«Δεν καταλαβαίνουμε τι είδους ορόσημο είναι αυτή η ειρηνευτική διάσκεψη»

Πιο αναλυτικά, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σχετικά με μια ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, ο εκπρόσωπος είπε: «Δεν καταλαβαίνουμε τι είδους ορόσημο είναι αυτή η ειρηνευτική διάσκεψη. Τι είδους σοβαρή διάσκεψη με σοβαρές προσδοκίες, για τι είδους αποτελέσματα μπορούμε να μιλάμε χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας; Είναι απολύτως αδύνατο».

«Πρόκειται για ένα είδος πρωτοβουλίας που δεν έχει σχεδιαστεί για αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Επισήμανε ότι η θέση της Ρωσίας σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες είναι γνωστή. «Είναι συνεπής, είναι απολύτως διαφανής, έχει επαναληφθεί πολλές φορές και έχει επιβεβαιωθεί από τον πρόεδρό μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στις 11 Απριλίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Λουκασένκο είχαν συνομιλίες στο Κρεμλίνο, μετά τις οποίες ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν αρνήθηκε ποτέ να διευθετήσει τις διαφορές ειρηνικά και ήταν πάντα διατεθειμένη σε αυτήν ακριβώς την επιλογή επίλυσης των συγκρούσεων.

Ο επικεφαλής του λευκορωσικού κράτους σημείωσε ότι οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης που εκπονήθηκαν την άνοιξη του 2022 θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

Στις 16 Μαΐου συνεδριάζουν υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ

Υπενθυμίζεται ότι στις Κατά 16 Μαΐου -την πρώτη συνεδρίαση- οι υπουργοί άμυνας θα συναντηθούν σε μορφή Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, την κατάσταση επί του πεδίου και τη συνεχή υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των συμμάχων προς την Ουκρανία.

Στις 16 Μαΐου συνεδριάζουν υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη προς την Ουκρανία, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του ΝΑΤΟ.