Skip to main content

Πεκίνο: Στο τραπέζι αντίμετρα για το μπλόκο Μπάιντεν σε επενδύσεις στην Κίνα

Tο υπουργείο Εμπορίου της Κίνας πραγματοποιεί συναντήσεις με τις επιχειρήσεις για να κατανοήσει τον αντίκτυπο της διατάγματος

Μετά την ενόχληση του Πεκίνου για την απαγόρευση ορισμένων επενδύσεων από τις ΗΠΑ προς την Κίνα από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε την Πέμπτη ότι θα απαντήσει, εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με το αμερικανικό διάταγμα, η απαγόρευση αφορά διοχέτευση κεφαλαίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κίνα στους τομείς των κβαντικών υπολογιστών, των προηγμένων ημιαγωγών-τσιπ και της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να παύσει ο στρατός της χώρας να έχει πρόσβαση σε αμερικανική τεχνολογία.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή του διατάγματος, επί του παρόντος συγκεντρώνει τα σχόλια του κοινού προκειμένου να διαμορφώσει το τελικό σχέδιο.

Στην πρώτη του αντίδραση, το Πεκίνο είχε κάνει λόγο για «κραυγαλέο οικονομικό εξαναγκασμό και τεχνολογικό εκφοβισμό». Πλέον όμως εξετάζει με ποιο τρόπο θα αντιδράσει στην πράξη και αν θα ληφθούν μέτρα.

Όπως μεταδίδει το CNBC επικαλούμενο τον εκπρόσωπό του Shu Jueting, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας πραγματοποιεί συναντήσεις με τις επιχειρήσεις για να κατανοήσει τον αντίκτυπο της διατάγματος.

«Σε αυτή τη βάση, πραγματοποιούμε μια συνολική αξιολόγηση του αντίκτυπου του εκτελεστικού διατάγματος και θα λάβουμε τα απαραίτητα αντίμετρα με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα σχέδια της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο να επισκεφθεί την Κίνα, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ώρα, αλλά δήλωσε πως οι δύο χώρες παραμένουν σε στενή επικοινωνία.

Διαβάστε ακόμα:

Ο νέος οικονομικός πόλεμος ξεκίνησε: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν