Skip to main content

Μπάιντεν: Αισιόδοξος ότι θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών, παρά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις

REUTERS/Evelyn Hockstein

Η συνάντηση που είχαν το βράδυ της Παρασκευής Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, κατέληξε σε αδιέξοδο

Την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να αποφύγουν τη στάση πληρωμών επανέλαβε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο πως παραμένουν σοβαρές διαφορές με τους ρεπουμπλικάνους διαπραγματευτές σχετικά με την «οροφή» του χρέους.

«Εξακολουθώ να πιστεύω πως θα φανούμε ικανοί να αποφύγουμε μια στάση πληρωμών», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Η συνάντηση που είχαν το βράδυ της Παρασκευής (σ.σ. ξημερώματα Σαββάτου στην Ελλάδα) Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, για την οποία απαιτείται συναίνεση στο Κογκρέσο, κατέληξε σε αδιέξοδο.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γκάρετ Γκρέιβς ανέφερε ότι η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο και ότι δεν προσδιορίστηκε πότε θα συνεχιστούν. Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Πάτρικ Μακχένρι εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι εφικτό να αρθεί το αδιέξοδο μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως ήταν ο στόχος που είχε θέσει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Εάν μέχρι την 1η Ιουνίου δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το άνευ προηγουμένου σενάριο της κήρυξης στάσης πληρωμών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters-AFP