Skip to main content

Ο Έλον Μασκ για Twitter, Κίνα, ChatGPT, Σόρος: Θα λέω ό,τι θέλω και ας χάνω λεφτά

Reuters

Για όλους και για όλα μίλησε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη στο CNBC

Συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, στον παρουσιαστή του CNBC, Ντέιβιντ Φάμπερ, την Τρίτη μετά την ετήσια συνέλευση των μετόχων της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Ώστιν του Τέξας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, που κράτησε μία ώρα, ο Μασκ σκέφτηκε και είπε τα ακόλουθα:

Πώς τα έχει πάει μέχρι στιγμής με το Twitter και τι περιμένει

Η λειτουργία Community Notes του Twitter στοίχισε στην πλατφόρμα 40 εκατομμύρια δολάρια όταν δύο μεγάλοι πελάτες μείωσαν τις δαπάνες αφού οι διαφημίσεις τους έλαβαν σημειώσεις κοινότητας που τους κατηγορούσαν για ψευδή πληροφόρηση.

Υποστήριξε επίσης ότι όταν έκλεισε η εξαγορά, το Twitter είχε αρνητικές ετήσιες ταμειακές ροές 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην τράπεζα. «Η αναλογία που χρησιμοποιούσα ήταν σαν να με τηλεμεταφέρουν σε ένα αεροπλάνο που βρίσκεται σε ταραχή κατευθυνόμενο προς το έδαφος με τους κινητήρες να φλέγονται και τα χειριστήρια να μην λειτουργούν…».

Τα ατελείωτα tweets του και οι θεωρίες συνωμοσίας

Υπερασπίστηκε επίσης τα δικά του tweets που επικρίθηκαν ευρέως ότι προσδίδουν αξιοπιστία σε θεωρίες συνωμοσίας για τον Τζορτζ Σόρος αλλά για ένα μακελειό στο Άλεν του Τέξας, επιμένοντας «Θα λέω αυτό που θέλω και αν η συνέπεια αυτού είναι να χάσω χρήματα, ας είναι».

Οι απόψεις του για τη δουλειά και την παραγωγικότητα

Είπε ότι παίρνει μόνο δύο ή τρεις ημέρες άδεια το χρόνο, εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα και κοιμάται έξι ώρες τη νύχτα. Είπε επίσης ότι πιστεύει ότι είναι ηθικά λάθος για όσους έχουν την άνεση να εργάζονται σε έναν φορητό υπολογιστή να υποστηρίζουν την εργασία από το σπίτι όταν άλλοι εργαζόμενοι, όπως εκείνοι για παράδειγμα που δουλεύουν σε εργοστάσια και καταστήματα, είναι υποχρεωμένοι να έχουν φυσική παρουσία.

«Η τάξη των ανθρώπων με τα laptop ζει στο la-la land» σχολίασε καυστικά.

Η ικανότητα της Tesla να αντιμετωπίζει δύσκολους οικονομικούς κύκλους

Ο Μασκ είπε ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι δύσκολοι για την Tesla από μακροοικονομική άποψη, λόγω των αυξημένων επιτοκίων που πιέζουν τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών. Αλλά είπε επίσης ότι η Tesla θα μπορούσε να προσαρμόσει αποτελεσματικά τις τιμές.

Πιστεύει επίσης ότι η Fed θα καθυστερήσει να μειώσει τα επιτόκια ενώ η οικονομία θα κατεβάζει ταχύτητα και αυτό θα βλάψει τη ζήτηση των καταναλωτών. «Μπορείτε να σκεφτείτε την αύξηση του επιτοκίου της Fed ως ένα πεντάλ φρένου για την οικονομία, ειλικρινά», είπε ο Μασκ. «Κάνει πολλά πράγματα πιο ακριβά. Έτσι, εάν η πληρωμή του αυτοκινήτου ή η υποθήκη του σπιτιού σας απορροφά περισσότερο από τον μηνιαίο προϋπολογισμό σας, τότε έχετε λιγότερα χρήματα για να αγοράσετε άλλα πράγματα».

Η Κίνα και η Ταϊβάν

«Η κινεζική οικονομία και η υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία είναι σαν σιαμαία. Θα ήταν σαν να προσπαθείς να χωρίσεις σιαμαία δίδυμα. Αυτή είναι η σοβαρότητα της κατάστασης. Και είναι πραγματικά χειρότερο για πολλές άλλες εταιρείες από ό,τι για την Tesla. Εννοώ, δεν είμαι σίγουρος πού θα πάρετε ένα iPhone, για παράδειγμα».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι αναπόφευκτες οι εντάσεις ΗΠΑ  – Κίνας για την Ταϊβάν.

Το ChatGPT

Για τη συμμετοχή του στις πρώτες μέρες της OpenAI, δημιουργού του ChatGPT, είπε ότι είχε να κάνει με το γεγονός πως ήθελε μια μη εμπορική εναλλακτική στην αυξανόμενη κυριαρχία της Google στην τεχνητή νοημοσύνη. «Είμαι ο λόγος που υπάρχει η OpenAI» τόνισε, θέλοντας να σημειώσει πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του στη χρηματοδότηση της εταιρείας. Εξέφρασε την απογοήτευσή του που η εταιρεία έχει εγκαταλείψει τις μη κερδοσκοπικές ρίζες της. Και είπε ότι δεν είναι πλέον φίλος με τον συνιδρυτή της Google, Λάρι Πέιτζ. «H σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ότι ο Λάρι με ειρωνεύτηκε επειδή ήμουν υπέρ της ανθρώπινης συνείδησης αντί της μηχανικής συνείδησης».

«Ένας κανονικός άνθρωπος για πρόεδρος»

Ψήφισε, όπως είπε, υπέρ του Μπάιντεν, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν ήταν ευχαριστημένος με την επιλογή του, λέγοντας «Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε απλώς έναν κανονικό άνθρωπο ως πρόεδρο».