Skip to main content

Γερμανία: Επιμένει ψηλά ο πληθωρισμός, στο 9,2% τον Ιανουάριο

REUTERS/Thomas Peter

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 23,1% σε ετήσια βάση

Ο πληθωρισμός της Γερμανίας δεν έδειξε σημάδια χαλάρωσης στην αρχή του έτους, καθώς οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων παρέμειναν υψηλές.

Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 9,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας την Τετάρτη.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Σύμφωνα με τα μη εναρμονισμένα πρότυπα, οι γερμανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και 1,0% σε μηνιαία βάση. Αυτό ακολουθεί τους αναθεωρημένους ρυθμούς πληθωρισμού 8,1% τον Δεκέμβριο και 8,8% τον Νοέμβριο.

Οι τιμές των προϊόντων ενέργειας τον Ιανουάριο ήταν 23,1% υψηλότερες σε ετήσια βάση παρά τα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης.

«Μετά από μια επιβράδυνση στο τέλος του περασμένου έτους, ο ρυθμός πληθωρισμού παραμένει επομένως σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε η Ruth Brand, πρόεδρος της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.

«Παρατηρούμε αυξήσεις τιμών για πολλά αγαθά και, σε αυξανόμενο βαθμό, και για υπηρεσίες», είπε η ίδια. Οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν κατά 12,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,5% σε ετήσια βάση.

naftemporiki.gr