Skip to main content

Πρόγραμμα βοήθειας 16 δισ. δολαρίων εξετάζει το ΔΝΤ για την Ουκρανία

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 3 έως 4 χρόνια. Η πρώτη δόση 5 έως 7 δισ. δολαρίων θα εκταμιευτεί τον πρώτο χρόνο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει ένα πολυετές πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία αξίας 16 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών της χώρας και να δώσει κίνητρο για περισσότερη διεθνή χρηματοδότηση.

Το αν το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί εξαρτάται από μια σειρά προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την G7 και των χορηγών και πιστωτών της Ουκρανίας που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, είπε ο λαός.

Εάν εγκριθεί το σχέδιο, το οποίο θα απαιτήσει και αλλαγή κάποιων κανόνων από το ίδιο το ΔΝΤ, το πρόγραμμα θα διαρκέσει 3 έως 4 χρόνια. Η πρώτη δόση 5 έως 7 δισ. δολαρίων θα εκταμιευτεί τον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Υπάρχει ελπίδα ότι το σχέδιο θα συμφωνηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, με την πρώτη δόση να έρχεται τον Απρίλιο στο καλύτερο σενάριο, είπαν. Αναμένεται επίσης να βοηθήσει στην προώθηση περισσότερης οικονομικής στήριξης για τη χώρα από δημόσιους και ιδιωτικούς πιστωτές.

Το ΔΝΤ «παραμένει στενά δεσμευμένο» με την Ουκρανία, ανέφερε το ταμείο σε δήλωση απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg , προσθέτοντας ότι η συνεργασία «θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο προς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα», χωρίς να διευκρινίσει λεπτομέρειες όπως το πιθανό μέγεθος ενός δάνειο.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας αρνήθηκε να σχολιάσει. Σε ξεχωριστή δήλωση την Πέμπτη, το υπουργείο εξέφρασε ελπίδες για ένα «πλήρως ανεπτυγμένο» πρόγραμμα με το ταμείο που θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomebrg