Skip to main content

Δυσοίωνες εκτιμήσεις από τους CEOs: 7 στους 10 βλέπουν μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης

REUTERS/Henry Nicholls

Οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις εδώ και πάνω από μια δεκαετία – Τι δείχνει έρευνα της PwC

Μείωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης τους επόμενους 12 μήνες αναμένει το 73% των CEOs που συμμετείχαν στην 26η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC. Πρόκειται για τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις που έχουν εκφράσει ποτέ οι CEOs για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη από τότε που τέθηκε από την PwC για πρώτη φορά το συγκεκριμένο ερώτημα πριν από 12 χρόνια. Στην έρευνα καταγράφεται σημαντική απόκλιση από τις αισιόδοξες προοπτικές του 2021 και του 2022, όταν πέραν των δύο τρίτων των ερωτηθέντων (76% και 77%, αντίστοιχα) ανέμεναν βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη παρουσιάζει έντονες διαφοροποιήσεις, με τις οικονομίες της ομάδας των G7, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας (70% έναντι 63%), της Γερμανίας (94% έναντι 82%) και του Ηνωμένου Βασιλείου (84% έναντι 71%) – οι οποίες βιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης – να εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες για τις εγχώριες προοπτικές ανάπτυξης συγκριτικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

4 στους 10 πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμος σε μια δεκαετία

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι σχεδόν το 40% των CEOs εκτιμά ότι αν ο οργανισμός τους συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, σε μια δεκαετία δεν θα είναι πλέον οικονομικά βιώσιμος. Η αισιοδοξία των CEOs για τις προοπτικές ανάπτυξης της δικής τους εταιρείας σημειώνει επίσης δραματική μείωση συγκριτικά με πέρυσι (-26%). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την οικονομική κρίση του 2008-2009, όταν το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει στο 58%.

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες των CEOs

Ενώ οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο και στον τομέα της υγείας αποτελούσαν, πριν από έναν χρόνο, τις κυριότερες ανησυχίες των CEOs, φέτος κυριαρχεί ο αντίκτυπος της οικονομικής ύφεσης, με τον πληθωρισμό (40%) και τη μακροοικονομική αστάθεια (31%) να καταγράφονται ως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που απασχολούν τους CEOs, τόσο βραχυπρόθεσμα – τους επόμενους 12 μήνες – όσο και σε χρονικό ορίζοντα πέντε ετών. Ακολουθεί με μικρή διαφορά ένα ποσοστό 25% των CEOs, οι οποίοι αισθάνονται παράλληλα οικονομικά εκτεθειμένοι στους κινδύνους των γεωπολιτικών συγκρούσεων, ενώ μείωση καταγράφουν σε σχετικούς όρους οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο (20%) και η κλιματική αλλαγή (14%).

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αυξανόμενη ανησυχία για γεωπολιτικές εστίες ανάφλεξης σε άλλες περιοχές του κόσμου έχουν αναγκάσει τους CEOs να επανεξετάσουν τις πτυχές των επιχειρηματικών τους μοντέλων, καθώς οι μισοί σχεδόν από τους ερωτηθέντες που εκτίθενται σε γεωπολιτικές συγκρούσεις ενσωματώνουν σήμερα ένα ευρύτερο φάσμα διαταραχών στο σχεδιασμό σεναρίων και στα επιχειρηματικά μοντέλα λειτουργίας τους, αυξάνοντας τις επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια ή στην προστασία των δεδομένων (48%).

Περικοπές δαπανών, αλλά όχι προσωπικού

Εν μέσω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, οι CEOs επιδιώκουν μείωση των δαπανών και περαιτέρω αύξηση των εσόδων τους. Το 52% των ερωτηθέντων αναφέρουν μείωση του λειτουργικού κόστους, ενώ το 51% έχει προβεί σε αύξηση των τιμών και το 48% σε διαφοροποίηση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς (60%) δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να μειώσουν το ανθρώπινο δυναμικό των οργανισμών τους κατά τους επόμενους 12 μήνες. Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία (80%) αναφέρει ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση αποδοχών, προκειμένου να διατηρήσει τα ταλέντα και να μετριάσει τα ποσοστά αποχώρησης του ανθρώπινου δυναμικού του.

Σε ό,τι αφορά στην τεχνολογία, σχεδόν τα δύο τρίτα (76%) των οργανισμών δηλώνουν ότι επενδύουν στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών και των συστημάτων, στην εφαρμογή συστημάτων για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε τομείς προτεραιότητας (72%), στην ανάπτυξη τεχνολογιών όπως είναι το υπολογιστικό νέφος, στην τεχνητή νοημοσύνη και σε άλλες προηγμένες τεχνολογίες (69%).

Ωστόσο, πολλοί CEOs αμφισβητούν κατά πόσο οι εταιρείες τους πληρούν τις κρίσιμες προϋποθέσεις όσον αφορά την ικανότητά τους να διαχειριστούν τους ολοένα και πιο περίπλοκους κινδύνους. Για παράδειγμα, μόνο το 23% των CEOs δηλώνει ότι τα ηγετικά στελέχη της εταιρείας τους λαμβάνουν συχνά/συνήθως στρατηγικές αποφάσεις για τις αρμοδιότητές τους χωρίς να συμβουλεύονται τον CEO. Ακόμη, μόνο το 46% των CEOs δηλώνει ότι τα ηγετικά στελέχη της εταιρείας τους επιδεικνύουν συχνά/συνήθως ανοχή σε μικρές αποτυχίες. Από την άλλη, σε μια πιο αισιόδοξη νότα, σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες (85%) δηλώνουν ότι οι συμπεριφορές των εργαζομένων τους ευθυγραμμίζονται, συχνά ή συνήθως, με τις αξίες και τον προσανατολισμό του οργανισμού τους.