Skip to main content

Ο καιρός ο μεγάλος σύμμαχος των Ευρωπαίων: «Γυρίζει» τις τιμές του φυσικού αερίου στο 2021

Μεγάλη πτώση της ζήτησης και των τιμών του καυσίμου φέρνουν οι υψηλές θερμοκρασίες

Σε προπολεμικά επίπεδα έχουν υποχωρήσει οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χάρη στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπείρου, οι οποίες και κάμπτουν τους φόβους για αύξηση της ζήτησης και έλλειμα προσφοράς. Από τα μέσα Δεκεμβρίου η θερμοκρασία στις περισσότερες χώρες είναι 2 με 5 βαθμούς υψηλότερη από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα, ενώ ο Ιανουάριος προβλέπεται να είναι ο πιο θερμός των τελευταίων δεκαετιών στη γηραιά ήπειρο.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς του καυσίμου υποχώρησαν έως και 11%, καθώς ο ήπιος καιρός, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνουν ανά την Ευρώπη για μείωση της κατανάλωσης – ακόμη και σε εθελοντικό επίπεδο- έχουν περιορίσει τη ζήτηση για θέρμανση. Ο καιρός αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος σύμμαχος των Ευρωπαίων, με το θερμόμετρο να σπάει ρεκόρ για μήνα Ιανουάριο. Στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας υποχώρησαν έως και 64,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.

Οι τιμές άρχισαν να υποχωρούν αισθητά ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, αμβλύνοντας έτσι τις ανησυχίες για μια βαθιά κρίση, που θα ακρωτηριάσει την οικονομία της Ευρώπης. Εάν οι τιμές παραμείνουν χαμηλές, θα δώσουν μία ανάσα στο μέτωπο του πληθωρισμού – κόντα στις προβλέψεις για παραμονή του σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα ακόμη.

Εάν η Ε.Ε. αποφύγει το «βαρύ κρυολόγημα», θα είναι σε θέση να γεμίσει και πάλι τις αποθήκες αερίου μετά το χειμώνα. Ωστόσο υπάρχουν και παγίδες. Ορισμένοι ανησυχούν πως η πτώση των τιμών θα οδηγήσει τελικά σε απότομη αύξηση της ζήτησης και σε νέο κύμα ανατιμήσεων.

Αυτή τη στιγμή πάντως τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά. Οι χώροι αποθήκευσης εξακολουθούν να είναι σχεδόν κατά 84% πλήρεις και η υποτονική ζήτηση κατά την περίοδο των εορτών επέτρεψε ακόμη και την επαναφορά ορισμένου αερίου στις εγκαταστάσεις. Αυτό το απόθεμα θα βοηθήσει την Ευρώπη να αντέξει τυχόν «κρυοπαγήματα» αργότερα το χειμώνα και να αντισταθμίσει το έλλειμμα σε προμήθειες από τη Ρωσία.

«Άνεμος αισιοδοξίας»

Η παραγωγή της αιολικής ενέργειας έχει επίσης αυξηθεί, φτάνοντας μάλιστα σε επίπεδα – ρεκόρ στη Γερμανία την Τετάρτη. Με τη βοήθεια των ανανεώσιμων πηγών μειώνεται ακόμη περισσότερο η ανάγκη για καύση φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο ήπιος καιρός και ο… άνεμος «μετριάζουν τις ανησυχίες για ελλείψεις εφοδιασμού και πιθανές διακοπές ρεύματος καθώς πλησιάζουμε προς το 2023», ανέφερε σε σημείωμά τους στις επενδυτές η Inspired Energy Plc.

«Εφόσον οι προβλέψεις δεν δείχνουν χειμερινό καιρό, είναι πιθανές περαιτέρω απώλειες», επισημαίνουν σε σημείωμά τους και αναλυτές της Energi Danmark A/S.

naftemporiki.gr με πληροφίες από Bloomberg