Skip to main content

Η συνεχής βελτίωση της δομής του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας

Reuters

Τον Οκτώβριο οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της χώρας ανήλθαν στα 3,55 τρισεκατομμύρια γιουάν (αύξηση 6,9%), εκ των οποίων οι εξαγωγές ήταν 2,07 τρισεκατομμύρια (αύξηση 7%) και οι εισαγωγές 1,48 τρισεκατομμύρια γιουάν (αύξηση 6,8%), με το εμπορικό πλεόνασμα να αυξάνεται κατά 7,6% και να φτάνει τα 586,81 δισεκατομμύρια γιουάν.

Σύμφωνα με στοιχεία των τελωνειακών αρχών, τους πρώτους 10 μήνες του 2022, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Κίνας ανήλθαν σε 34,62 τρισεκατομμύρια γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 9,5% σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 13% και 5,2% φτάνοντας τα 19,71 τρισεκατομμύρια και 14,91 τρισεκατομμύρια γιουάν αντίστοιχα, με την αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος να φτάνει το 46,7% και τα 4,8 τρισεκατομμύρια γιουάν.

Την ίδια περίοδο αυξήθηκαν επίσης οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Κίνας από και προς τους μεγάλους εμπορικούς της εταίρους όπως την Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι χώρες της ASEAN αποτελούν τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, με την εμπορική αξία τον συναλλαγών τους για την περίοδο αυτή να φτάνει τα 5,26 τρισεκατομμύρια γιουάν (αύξηση 15,8%), και να αντιπροσωπεύει το 15,2% της συνολικής αξίας του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η Ε.Ε., οι Η.Π.Α. και η Νότια Κορέα με τη συνολική αξία των εμπορικών τους συναλλαγών με την Κίνα να φτάνει τα 4,68 τρισεκατομμύρια (αύξηση 8,1%), τα 4,21 τρισεκατομμύρια (αύξηση 6,8%) και τα 2,02 τρισεκατομμύρια (αύξηση 6,5%) γιουάν αντίστοιχα, Για την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Κίνας από και προς χώρες της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» ανήλθαν στα 11,23 τρισεκατομμύρια γιουάν (αύξηση 20,9%).

Τον Οκτώβριο οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της χώρας ανήλθαν στα 3,55 τρισεκατομμύρια γιουάν (αύξηση 6,9%), εκ των οποίων οι εξαγωγές ήταν 2,07 τρισεκατομμύρια (αύξηση 7%) και οι εισαγωγές 1,48 τρισεκατομμύρια γιουάν (αύξηση 6,8%), με το εμπορικό πλεόνασμα να αυξάνεται κατά 7,6% και να φτάνει τα 586,81 δισεκατομμύρια γιουάν.

Σύμφωνα με τον ερευνητή της Ακαδημίας Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Σου Τεσούν (Xu Deshun), η επιβράδυνση της αύξησης των κινεζικών εξαγωγών τον Οκτώβριο σχετίζεται με το υψηλό επίπεδο εξαγωγών της περυσινής περιόδου, την αποδυνάμωση της εξωτερικής ζήτησης και των αρνητικών συνεπειών που επέφερε η επανεμφάνιση της επιδημίας σε ορισμένα μέρη της Κίνας στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη λειτουργία των λιμανιών. Τον Οκτώβριο ο παγκόσμιος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για τη μεταποίηση (PMI) υποχώρησε κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στο 49,4%. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020 που ο δείκτης συρρικνώθηκε τόσο, γεγονός που αντανακλά τον αυξανόμενο κίνδυνο για μια παγκόσμια ύφεση. Σε απάντηση στον πληθωρισμό, ορισμένες αναπτυγμένες οικονομίες συνέχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια τους και να συρρικνώνουν τους ισολογισμούς τους, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση της συνολικής ζήτησης η οποία είχε με τη σειρά της σημαντικό αντίκτυπο στις κινεζικές εξαγωγές.

Σε πείσμα των παραπάνω, η δομή του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας συνεχώς βελτιώνεται. Τους πρώτους 10 μήνες το γενικό εμπόριο της Κίνας συνέχισε να διατηρεί διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, με το εξωτερικό εμπόριο να ανέρχεται στο 63,8% και τον ρυθμό αύξησης των εξαγωγών να αποτελεί το 18,4% αυτού. Το εμπόριο στον κλάδο της μεταποίησης παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, οι εισαγωγές και εξαγωγές μέσω υπηρεσιών εφοδιαστικής τελωνειακού χαρακτήρα ανήλθαν σε 4,29 τρισεκατομμύρια γιουάν (αύξηση 9,2%).

«Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ευνοϊκές συνθήκες για τη σταθερή ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Σου Τσουετίνγκ (Shu Jueting). « Το επόμενο βήμα είναι να διατηρήσουμε το εξωτερικό εμπόριο εντός ενός λογικού εύρους με σταθερότητα και συνεχή βελτίωση της ποιότητάς του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συνεισφέροντας στην ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας».