Skip to main content

Λαγκάρντ: Ίσως χρειαστεί να θυσιάσουμε την ανάπτυξη για να ελέγξουμε τον πληθωρισμό

REUTERS/Wolfgang Rattay

Αναγνωρίζοντας πως έχει αυξηθεί ο «κίνδυνος ύφεσης», η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι από μόνη της μια ύφεση δεν θα είναι αρκετή για να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και ας φτάσουν ενδεχομένως σε επίπεδα που «πνίγουν« την ανάπτυξη, δήλωσε την Παρασκευή η Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνοντας πως βασικος στόχος είναι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός που αυτή τη στιγμή κινείται πέντε φορές πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Αναγνωρίζοντας πως έχει αυξηθεί ο «κίνδυνος ύφεσης», η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι από μόνη της μια ύφεση δεν θα είναι αρκετή για να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές.

«Τα επιτόκια είναι, και θα παραμείνουν, το κύριο εργαλείο για την προσαρμογή της πολιτικής μας στάσης», πρόσθεσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη. «Αλλά πρέπει επίσης να ομαλοποιήσουμε τα άλλα εργαλεία πολιτικής μας και έτσι να ενισχύσουμε την ώθηση από την πολιτική επιτοκίων μας».

«Αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, και η απόσυρση της στήριξης μπορεί να μην είναι αρκετή», είπε επίσης η Λαγκάρντ. «Τελικά, θα αυξήσουμε τα επιτόκια σε επίπεδα που θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας έγκαιρα».

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Έχοντας ήδη προχωρήσει στην πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη στην ιστορία της, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια  στο επίπεδο του 2%, ή και περισσότερο, τον επόμενο μήνα (από 1,5% που είναι τώρα).

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι το κόστος δανεισμού πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Όμως μετά από συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η διάθεση για τέτοιες «μεγάλες» κινήσεις ενδέχεται να μειώνεται, ειδικά εάν ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις δείχνουν μια ύφεση στην Ευρωζώνη τον χειμώνα, σημειώνει το Bloomberg.

«Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός», είπε η Λαγκάρντ. «Η ιστορία δείχνει ότι μια ύφεση είναι απίθανο να μειώσει σημαντικά τον πληθωρισμό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».

Ο πληθωρισμός πάντως στην Ευρωζώνη, που τον Οκτώβριο έφτασε στο 10,6%, πιθανότατα θα παραμείνει «υψηλός» για μήνες, όπως εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.  Κινούμενος στην ίδια γραμμή με την Λαγκάρντ, είπε ότι το εξασθενημένο οικονομικό σκηνικό, που οδηγείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση, δεν θα περιορίσει τις τιμές από μόνο του.

naftemporiki.gr