Skip to main content

TSMC: Ο Μπάφετ ποντάρει 5 δισ. στην εταιρεία που «κινεί» τον πλανήτη

Reuters

H ταϊβανέζικη εταιρεία που προμηθεύει τον κόσμο με μικροτσίπ και κρατάει την παγκόσμια οικονομία σε «κίνηση», μπήκε στο στόχαστρο του Γουόρεν Μπάφετ. Ο θρυλικός επενδυτής εξαγόρασε μερίδιο 5 δισ. δολαρίων στην TSMC, σε μία ένδειξη ότι πιστεύει πως μετά το sell off των 250 δισ. δολαρίων η εταιρεία έχει μόνο ανοδικά να ανέβει.

Η αγορά έλαβε το σήμα που έστειλε ο Μπάφετ και οι μετοχές της TSMC επιδόθηκαν σε ράλι. Αυξήθηκαν έως και 9,4% στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν- στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Ο 92χρονος προφήτης της Όμαχα αγόρασε περίπου 60 εκατομμύρια μετοχές το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο. Η ταϊβανέζικη εταιρεία παράγει ημιαγωγούς για πελάτες όπως η Nvidia και η Qualcomm, ενώ είναι αποκλειστικός προμηθευτής των μικροεπεξεργαστών Silicon της Apple. Η τελευταία παραμένει η πιο πολύτιμη επένδυση στο χαρτοφυλάκιο της Berskhire Hathaway του Μπάφετ.

Να σημειώσουμε ότι επί δεκαετίες ο Μπάφετ απέφευγε τα ανοίγματα στον τεχνολογικό κλάδο, εξηγώντας μάλιστα πως δεν θέλει να επενδύσει σε δραστηριότητες που δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως. Η στάση του τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει αλλάξει άρδην. Ο κλάδος των μικροεπεξεργαστών μάλιστα δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός της προσοχής του, αφού είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για τις προηγμένες τεχνολογίες, τις τηλεπικοινωνίες και την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ακόμη και για την αυτοκινητοβιομηχανία ή τη βιομηχανία κατασκευής οικιακών συσκευών. Στην ταχεία ανάπτυξη του κλάδου συμβάλλει και η επέκταση των υπηρεσιών cloud, αφού αυξάνει τη ζήτηση για chips που έχουν ανάγκη τα data centers.

Ένα μυρμήγκι που θυμίζει γίγαντα

Η TSΜC, που έχει ξεπεράσει πια την Intel στην παγκόσμια σκηνή, θεωρείται ζωτικής σημασίας παίχτης σε μία περίοδο κατά την οποία ΗΠΑ και Κίνα δίνουν μάχη για τα πρωτεία στην παγκόσμια τεχνολογική βιομηχανία. Εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και γεωπολιτικών εντάσεων, ωστόσο, είδε φέτος τη μετοχή της να υποχωρεί 28%. Τον Οκτώβριο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει στα 36 δισ. δολάρια τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της έναντι αρχικού στόχου για 40 δισ. δολάρια. Και πάλι βέβαια το ποσό είναι πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ της.

Με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 500 δισ. δολαρίων είναι η πιο πολύτιμη κατασκευάστρια ημιαγωγών στον κόσμο. Βέβαια ως προς τη χρηματιστηριακή της αξία είναι ένα «μυρμήγκι» μπροστά στους γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ (των οποίων η κεφαλαιοποίηση έχει σπάσει τα 2 τρισ. δολάρια). Αλλά ας μην βιαστεί κανείς να την υποτιμήσει.

Παράγει το 50% των μικροτσίπ στον πλανήτη σύμφωνα με τη Statista, ενώ όπως μας πληροφορούν οι Financial Times στην επιμέρους αγορά των πιο προηγμένων μικροτσίπ το μερίδιό της εκτινάσσεται στο εντυπωσιακό 90%. Για αυτό και ορισμένες από τις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των σφοδρών προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στράφηκαν στην Ταϊβάν ζητώντας της να δώσει ώθηση στην παραγωγή για να αμβλύνει την κατάσταση.