Skip to main content

Καμπανάκι ΙΕΑ: Πώς ο ΟΠΕΚ+ «σπρώχνει» στην ύφεση την παγκόσμια οικονομία

Επιδείνωσε τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Σαουδική Αραβία, δημιούργησε δεύτερες σκέψεις σε αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου ανοδικά και πλέον «απειλεί» να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Ο λόγος για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα να περιορίσει σημαντικά την παραγωγή

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ απειλεί να ωθήσει τις τιμές σε επίπεδα που οδηγούν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) κάνοντας λόγο για αστάθεια στην αγορά λόγω των χειρισμών του μπλοκ και σημείο καμπής για μια οικονομία που είναι σε τροχιά ύφεσης.

Οι προβλέψεις για τη ζήτηση και οι δυσμενείς άνεμοι

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο οργανισμός, η αδιάκοπη επιδείνωση της οικονομίας και οι υψηλότερες τιμές που προκλήθηκαν από τον σχεδιασμό του ΟΠΕΚ+ (για μείωση της προσφοράς) επιβραδύνουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Ο ΙΕΑ μειώνει τις προβλέψεις για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το επόμενο έτος κατά 470.000 βαρέλια ημερησίως (περίπου 20%) λόγω των «δυνατών αντίξοων ανέμων» (από τον πληθωρισμό μέχρι τα υψηλά επιτόκια).  Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί το 2023 κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα (από προηγούμενη πρόβλεψη για 2,1 εκατ.). Φέτος, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,9 εκατ.  βαρέλια την ημέραμ σε 99,6 εκατομμύρια βαρέλια κατά μέσο όρο την ημέρα.

Σημείο καμπής οι τιμές του πετρελαίου

Σσύμφωνα με τον ΙΕΑ, η απόφαση του ΟΠΕΚ+ «θα μειώσει απότομα την τόσο αναγκαία αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023».

Παράλληλα, η δραστική μείωση της προσφοράς πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ αυξάνει με τη σειρά της τους κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια παγκοσμίως, τονίζει ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του, «με αποτέλεσμα τα υψηλότερα επίπεδα τιμών να επιδεινώνουν την αστάθεια της αγοράς».

Οι τιμές του αργού κινήθηκαν ανοδικά την περασμένη εβδομάδα, όταν η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της ανακοίνωσαν τη μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αγνοώντας τις εκκλήσεις των ΗΠΑ. Οι τιμές έκτοτε έχουν υποχωρήσει ελαφρά, αλλά παραμένουν πάνω από τα 90 δολ. το βαρέλι.

«Με τις αδιάκοπες πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις των επιτοκίων να έχουν το τίμημά τους, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθούν το σημείο καμπής για μια παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης», υπογραμμίζει ο ΙΕΑ σε μια ασυνήθιστα ισχυρή επίπληξη προς τον ΟΠΕΚ+ που αναδεικνύει τη ρήξη με τη Σαουδική Αραβία, τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο και ντε φάκτο ηγέτη του ΟΠΕΚ+.

Οι πραγματικές απώλεις στην προσφορά

Οι περιορισμοί στην προσφορά ήταν απαραίτητοι σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία και τους υπόλοιπους στη συμμαχία των 23 χωρών, ενόψει της ακραίας οικονομικής αβεβαιότητας. Πάντως οι πραγματικές απώλειες στην προσφορά θα είναι πιθανότατα περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και όχι 2 που ανακοίνωσε το μπλοκ, επειδή η παραγωγή στις περισσότερες χώρες-μέλη είναι ήδη πολύ κάτω από τους καθορισμένους στόχους τους, ανέφερε ο IEA.

Από την άλλη, οι παγκόσμιες προμήθειες ενδέχεται να δεχθούν περαιτέρω πλήγμα τους επόμενους μήνες καθώς οι περιορισμοί στην παραγωγή που ταλαιπωρούν την παραγωγή σε άλλα μέλη του ΟΠΕΚ σημαίνουν ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των μειώσεων, δήλωσε ο ΙΕΑ. Την ίδια ώρα οι νέες κυρώσεις της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά.

Όσον αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσία μειώθηκαν κατά 230.000 βαρέλια την ημέρα, σε 7,5 εκατ. ημερησίως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IEA.

naftemporiki.gr