Καύσιμα, «κόκκινα» δάνεια, offshore στη συνάντηση Γκ. Χαρδούβελη – Γ. Σούρλα

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 17:45
UPD:18:09
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών είχαν σήμερα ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης της νοθείας των καυσίμων, η φοροδιαφυγή μέσω των offshore εταιρειών, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα οι δύο άνδρες στο υπουργείο Οικονομικών.

«Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα, με ταχύτερους ρυθμούς, για την πάταξη της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας παντού», είπε ο κ. Σούρλας έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Χαρδούβελη.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις και τα μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα καύσιμα, άρχισαν ήδη να αποδίδουν, ωστόσο επισημαίνεται ότι «αν τα μέτρα αυτά είχαν ληφθεί εγκαίρως, όπως θα έπρεπε, δεν θα είχαμε απώλειες της τάξης του 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή πάνω από 25 δισ. στις τελευταίες δύο δεκαετίες».

Υπογραμμίζεται πως θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου, διακίνησης και ποιότητας των καυσίμων και ιδίως στα διυλιστήρια, στα οποία το μέτρο θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί ήδη από πενταετίας.

Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των offshore εταιρειών και η φοροαποφυγή που επιτυγχάνεται μέσω των εταιρειών αυτών, με τον κ. Σούρλα να προτείνει να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τις τριγωνικές συναλλαγές με offshore εταιρείες, ώστε να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση.

Τέλος όσον αφορά στο θέμα των επιχειρηματικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωμής, ύψους 42 δισ. ευρώ, ο κ. Σούρλας επισήμανε ότι είναι απαίτηση των πολιτών να ελεγχθούν ποια από αυτά χορηγήθηκαν χωρίς ή με ανεπαρκείς εγγυήσεις, ποιοι τα χορήγησαν και ποιοι τα πήραν, προκειμένου να διαπιστωθεί από τις αρμόδιες Αρχές, σε ποια οικονομική και κοινωνική κατάσταση βρίσκονταν τότε οι εμπλεκόμενοι και σε ποια σήμερα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα