ΔΝΤ: Στο Β΄ εξάμηνο η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους

Στα μέσα Μαΐου η έγκριση της επόμενης δόσης
Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 18:39
UPD:18:42

Ο κ. Ράις (φωτ. αρχείου) κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, μίλησε θετικά για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα, μετά και την χθεσινή επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 από την Eurostat.

Στα μέσα Μαΐου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με πότε θα γίνουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είπε ότι η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Ο κ. Ράις κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, μίλησε θετικά για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα, μετά και την χθεσινή επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 από την Eurostat, ενώ υπογράμμισε την πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Ειδικότερα χαρακτήρισε «καλοδεχούμενο και σημαντικό ορόσημο», την επιβεβαίωση του πλεονάσματος για το 2013, επίσης έκανε μνεία στην πρόσφατη επιστροφή της χώρας στις αγορές, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικές προκλήσεις».

Σε ερώτηση για την χθεσινή αναφορά του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι βρίσκεται σε «υψηλά επίπεδα» και ότι τα σχετικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει.

Στη συνέχεια, επανέλαβε τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων για μείωση του χρέους της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αν η χώρα παραμείνει συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα είναι σε ετοιμότητα.

Σε άλλη ερώτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αν θα υπάρξει «νέα καθυστέρηση» σ' αυτό το ζήτημα, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι «προχωρούμε (όλα τα μέρη) με ένα συντεταγμένο τρόπο».

Τέλος, επανέλαβε ότι συμφωνήθηκε να γίνει η συζήτηση για το χρέος στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υποστηριχθεί σε διεθνές επίπεδο η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Ελλάδας.

Επίσης, υπογράμμισε ότι κατά την επόμενη, έκτη αξιολόγηση θα προσδιοριστεί η «πρόσθετη χρηματοδότηση», μέχρι τις αρχές του 2016.

Τέλος σύμφωνα με τον ίδιο κατά την επικείμενη συνεδρίαση, στα μέσα Μαΐου, του ΔΝΤ αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ταμείου προς την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα