ΔΕΗ: Προϊόν αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων τα νέα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης

Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013 19:54
UPD:19:58
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Τα νέα τιμολόγια διαμορφώθηκαν μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις έτσι ώστε αυτά να ανακλούν τις ανάγκες των επιμέρους κλάδων των βιομηχανιών», επισημαίνει η ΔΕΗ.

Διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης δίνει η ΔΕΗ, απαντώντας σε ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), η οποία έκρινε ανεπαρκείς τις μειώσεις που ανακοινώθηκαν από την επιχείρηση.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, «οι συνολικές χρεώσεις ρεύματος συνίστανται από χρεώσεις που καθορίζονται από τη ΔΕΗ (ανταγωνιστικές) και από χρεώσεις που ρυθμίζονται από την Πολιτεία καθώς και από τέλη και φόρους».

«Τα νέα τιμολόγια διαμορφώθηκαν μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις έτσι ώστε αυτά να ανακλούν τις ανάγκες των επιμέρους κλάδων των βιομηχανιών», επισημαίνει η επιχείρηση.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι από 1.1.2013 έχουν καταργηθεί τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων ρύπων τα οποία αγοράζονται πλέον εξ ολοκλήρου σύμφωνα με την Οδηγία 2009/29/ΕΚ της ΕΕ, και το κόστος που προκύπτει μετακυλίεται εξ ολοκλήρου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε σχέση με τον υπολογισμό του κόστους των ρύπων, η ΔΕΗ σημειώνει ότι λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η παραγόμενη ενέργεια των μονάδων παραγωγής της επιχείρησης αλλά επίσης και η ενέργεια τρίτων παραγωγών από μονάδες φυσικού αερίου και ΑΠΕ που αγοράζει η ΔΕΗ.

«Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που αφορούν μεγάλους πελάτες Μέσης Τάσης εμπεριέχουν σημαντικές μειώσεις στις χρεώσεις του ανταγωνιστικού σκέλους σε σχέση με τις μέχρι σήμερα χρεώσεις. Για τις μεγάλες βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης - τα ενιαία τιμολόγια παρέμειναν σταθερά από τον Ιούλιο του 2008 - τα νέα τιμολόγια προσφέρουν επίσης σημαντικές βελτιώσεις στη δομή και στις τιμές ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης κάθε πελάτη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά αναφορές για επιμέρους όρους των προτάσεων της επιχείρησης οι οποίοι αντίκεινται στο ρυθμιστικό πλαίσιο, η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι «οι σχετικές αναφορές είναι εκτός πραγματικότητας».

Η ΔΕΗ επισημαίνει τέλος ότι «προσφέρει εγγράφως σε κάθε πελάτη της στην Υψηλή και Μέση Τάση τα νέα τιμολόγια προτείνοντας το, κατά την εκτίμησή της, καταλληλότερο για το δικό του καταναλωτικό προφίλ ζήτησης τιμολόγιο, έτσι ώστε οι πελάτες να επιλέξουν τιμολόγιο και να προχωρήσουμε σε υπογραφή Σύμβασης Προμήθειας».

«Η ανταπόκριση στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ κρίνεται αρχικά θετική, αλλά είναι προφανές πως πρόωρες εκτιμήσεις και κρίσεις προς τη μια ή άλλη κατεύθυνση δεν στοιχειοθετούνται και δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις για μια σημαντική πρωτοβουλία ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, εξωστρέφειας και ανταγωνισμού», καταλήγει η ανακοίνωση της επιχείρησης.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα