«Καταιγίδα» φόρων μέσα στο καλοκαίρι

Εναρξη με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών και συνέχεια με τα τέλη για την περιουσία
Παρασκευή, 03 Μαΐου 2013 07:00
UPD:08:01

Τον Ιούνιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΔΟΥ, απ' όπου το Δημόσιο αναμένει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ για φέτος.

Καυτό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι που έρχεται για τους φορολογουμένους αφού περίπου 5.000.000 ελληνικά νοικοκυριά θα πρέπει να αντεπεξέλθουν σε «καταιγίδα» φόρων, οι οποίοι συμφωνήθηκαν στις επαφές που έγιναν πρόσφατα με την τρόικα και η πληρωμή των περισσότερων ξεκινά τον Ιούνιο.

Τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΔΟΥ από όπου το Δημόσιο αναμένει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ για φέτος και 2,74 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2016.

Τον Ιούνιο

Τον ίδιο μήνα θα αποσταλεί το Ειδικό Εκτακτο Τέλος Ακινήτων για το 2013 από το οποίο το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ, ενώ από τον Ιούλιο αναμένονται και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το έτος 2012.

Μετά το Πάσχα θα αρχίσουν να μετρούν αντίθετα οι ημέρες μέχρι και την 1η Ιουνίου ημερομηνία κατά την οποία  θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση της «ύστατης ευκαιρίας» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις  ΔΟΥ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν με την τρόικα η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που έχουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Σε 48 δόσεις

Η δυνατότητα που δίνεται είναι η εξόφληση των οφειλομένων έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με εκπτώσεις από 25% έως 50% στις προσαυξήσεις. Ειδικότερα:

1. Στη ρύθμιση των πολλών μηνιαίων δόσεων μπορούν να υπαχθούν και όσοι είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012 με παλαιότερες ρυθμίσεις, αλλά στη συνέχεια τέθηκαν εκτός των ρυθμίσεων μέχρι και την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στην ελληνική Βουλή.

2. Ληξιπρόθεσμες έως την 31 Δεκεμβρίου 2012 οφειλές, που είναι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Τελωνεία, ρυθμίζονται έως και σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και καταβάλλονται με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25%, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως 30-6-2017 και έως 50% εφόσον η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ έως και τις 30 Ιουνίου 2013.

3. Κατ’ εξαίρεση, τα φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πρόγραμμα δόσεων της ρύθμισης των 48 δόσεων έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες έως 31 Δεκεμβρίου 2012 οφειλές τους προς τις ΔΟΥ ή τα Τελωνεία, σε περισσότερες από 48 μηνιαίες δόσεις χωρίς όμως το ευεργέτημα της απαλλαγής από ένα μέρος των προσαυξήσεων, ανάλογα με τα εισοδήματα των φορολογουμένων.

Για ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων που να πιστοποιούν ότι ο οφειλέτης δεν δύναται να αποπληρώσει την οφειλή του στο σύνολό της, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δόσεων που θα συμφωνηθεί με την εφορία του.

Ειδικό τέλος

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από τον Ιούνιο 5.000.000 νοικοκυριά που εμφανίζονται να κατέχουν κάποιου είδους ακίνητη περιουσία θα αρχίσουν να λαμβάνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το νέο «χαράτσι», δηλαδή το «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» του 2013.

Ο δεύτερος βαρύς φόρος αφορά την περιουσία. Το «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» του έτους 2013 για το οποίο είναι υπόχρεα περίπου 5.000.000 νοικοκυριά που εμφανίζονται να κατέχουν κάποιου είδους ακίνητη περιουσία.

Από τον Ιούνιο θα αρχίσουν να λαμβάνουν, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού της ΔΕΗ, το νέο «χαράτσι» δηλαδή το «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» του 2013.

Το «χαράτσι» του 2013 θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.

Ειδοποιητήρια για τα παλιά «χαράτσια» ακινήτων

Δεν είναι ακόμη γνωστές διευκολύνσεις για την πληρωμή ειδικού τέλους που θα αφορούν ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία και ανήκουν στην κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών σε πρόσωπο που ευρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλείται με φτώχεια.

Θα διευκρινισθούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και θα καθορισθούν τα αρμόδια όργανα και η εφαρμοστέα διαδικασία για την πληρωμή του ΕΕΤΑ: σε περισσότερες δόσεις ή με τη μείωση του ύψους του, στο μέτρο που είναι αναγκαίο ή για την πλήρη απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής.

Εξαιρούνται του τέλους:

* Μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ή στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, ή στο λογαριασμό ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων ή τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης και κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει το τέλος είχαν μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους.

* Ανεργοι που επιδοτήθηκαν (λόγω τακτικής επιδότησης) από τους παραπάνω φορείς ή λογαριασμούς κατά τους έξι τουλάχιστον από τους δώδεκα μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ρεύματος.

* Ειδικές περιπτώσεις προσώπων για τα οποία έχει εκδοθεί σχετική απόφαση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, ύστερα από υποβολή αιτήματός τους στη ΔΟΥ.

Παράλληλα με το «νέου τύπου» χαράτσι οι φορολογούμενοι θα λάβουν και ειδοποιητήρια για τους παλαιότερους φόρους ακινήτων.
Πρώτος στην κατηγορία αυτή είναι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011. Τον ερχόμενο Ιούνιο περίπου 500.000 φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν το ΦΑΠ του 2011. Θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2%.

Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Δεύτερος είναι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2012. Το ερχόμενο Ιούλιο θα καταφθάσουν τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ του 2012 σε όσους κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2%.

Η πληρωμή του φόρου θα γίνει επίσης σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Τέλος, υπάρχει και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013: Περίπου 500.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν, το Νοέμβριο να πληρώσουν αυτό το φόρο. Ο ΦΑΠ του 2013 θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του θα γίνει σε 4 μηνιαίες δόσεις.

Διορθώσεις από ιδιοκτήτες έως 15 Μαΐου

Tη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη στα περιγραφικά στοιχεία των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τους, με βάση τα οποία θα γίνει ο υπολογισμός του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του έτους 2013, έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έως τις 15 Μαΐου. Μέχρι την ημερομηνία αυτή, όσοι ιδιοκτήτες έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία που αφορούν στον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των επιφανειών των ακινήτων τους, στην τιμή ζώνης και στον συντελεστή παλαιότητας, θα πρέπει να υποβάλουν στον αρμόδιο δήμο αιτήματα για τη διόρθωσή τους. Οι δήμοι όλης της χώρας υποχρεούνται, με τη σειρά τους, να αποστείλουν καταστάσεις με τα ορθά στοιχεία των ακινήτων (τιμή ζώνης, τετραγωνικά μέτρα, παλαιότητα) στο Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) μέχρι την 31η Μαΐου 2013. Εάν διαπιστωθεί, με οποιονδήποτε τρόπο, ότι, με υπαιτιότητα των δήμων, έχουν αποσταλεί στο ΔΕΔΔΗΕ ανακριβώς τα στοιχεία, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ, με αποτέλεσμα την επιβολή μεγαλύτερου ποσού ΕΕΤΑ από το πράγματι οφειλόμενο, θα διενεργείται νέα εκκαθάριση του ΕΕΤΑ. Εξάλλου, στην περίπτωση που θα διαπιστωθεί ότι δεν επιβλήθηκε ΕΕΤΑ ή ότι αυτό υπολογίστηκε μειωμένο, θα διενεργείται βεβαίωση αυτού στον υποκείμενο στο συγκεκριμένο τέλος. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, οι πρώτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που θα περιλαμβάνουν το ΕΕΤΑ του 2013, το οποίο θα είναι μειωμένο κατά 15% σε σύγκριση με το Ειδικό Τέλος του 2012, θα σταλούν τον Ιούνιο σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Θα είναι οι λογαριασμοί που θα αναγράφουν την πρώτη από τις πέντε συνολικά δόσεις στις οποίες θα πρέπει να εξοφληθεί το ΕΕΤΑ του 2013.Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗΣχολιασμένα