Στην Τράπεζα Πειραιώς το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ

Διαβεβαιώσεις για τις θέσεις απασχόλησης
Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012 19:15
UPD:30/08/2012 14:46

Στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε η Τράπεζας της Ελλάδος, κατόπιν σχετικής πρότασης της τελευταίας, που έχει εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης, που προβλέπει ο σχετικός νόμος 4021/2011, διερευνήθηκε το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων τραπεζών για την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας.

Το υγιές τμήμα περιλαμβάνει κυρίως τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων καθώς και το σύνολο των καταθέσεων. Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.

Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση. Επίσης, οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο.

Η ΤτΕ υπογραμμίζει πως με τη λύση που δρομολογήθηκε διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της.

Στη δική της ανακοίνωση η Τράπεζα Πειραιώς διαβεβαιώνει πως η προσφορά της διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, «πράγμα που αποτελεί και δέσμευση της Διοίκησης», η οποία καλωσορίζει τους νέους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς.

Από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία "ATEbank". Όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς πλέον δημιουργείται ένας ισχυρός εγχώριος τραπεζικός οργανισμός, που παρέχει απόλυτη προστασία στον αγροτικό κόσμο, καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών, καταθετών και δανειοληπτών, ποιότητα υπηρεσιών και μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας, με σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεων 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεων 47 δισ. ευρώ.

Το προσωπικό του Ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας.

«Η λύση που προκρίθηκε ενισχύει το τραπεζικό σύστημα, είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή πρακτική εξυγίανσης τραπεζών και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία, πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, τη διασφάλιση των καταθετών και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην κρίσιμη περίοδο που διανύει σήμερα η χώρα» τονίζει στη δική του ανακοίνωση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας..

Γνωστοποιεί ακόμη πως για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας λειτουργεί Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης στο 210 98 92 800.

ΣΥΡΙΖΑ: Μείζον έγκλημα σε βάρος της Αγροτικής

Για «μείζον έγκλημα» σε βάρος της Αγροτικής Τράπεζας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, δηλώνοντας πως θα επιδιώξει να διερευνηθεί «η ύπαρξη σοβαρών ευθυνών από την κυβέρνηση, επειδή δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία».

«Η επιχειρούμενη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τύχη ολόκληρου του ελληνικού λαού, αφού θα ελέγχει το σύνολο σχεδόν της γεωργικής δραστηριότητας στη χώρα», προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξηγεί, αυτός ο οποίος ελέγχει την Αγροτική Τράπεζα «στην πραγματικότητα θα ελέγχει ως ιδιοκτήτης το 40% του εγγείου κεφαλαίου της χώρας, το οποίο είναι υποθηκευμένο σ' αυτήν και μπορεί, να τους «κατευθύνει» σε μορφές παραγωγής, οι οποίες μπορεί να μη συμφέρουν τον ελληνικό λαό», και οι οποίες στην πραγματικότητα «συμφέρουν τους «επενδυτές» της τράπεζας».

Επισημαίνει παράλληλα ότι η ΑΤΕ είναι η μόνη αμιγώς κρατική τράπεζα της χώρας, είναι η μόνη που πορεύεται αυτή τη στιγμή χωρίς κρατική ενίσχυση μέσω προνομιούχων μετοχών και προσθέτει ότι τα κεφάλαια που χρειάζεται η Αγροτική Τράπεζα αφορούν αποκλειστικά απώλειες από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, σε αντίθεση με τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που για να επιβιώσουν απαιτείται κάλυψη και των τεράστιων λειτουργικών ζημιών τους.

Η Κουμουνδούρου διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει την «άνευ όρων παράδοση της περιουσίας του ελληνικού λαού» και καλεί την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να διευκρινίσουν πώς γίνεται αποδεκτή προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το ΤΧΣ, για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας.

Ζητεί ακόμη να κοινοποιηθούν τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι τέσσερις τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, οι εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα business plans και τα capital plans, όπως επιβάλλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια, η περίφημη Βασιλεία ΙΙ.

Τέλος ζητείται η δημοσιοποίηση των στοιχείων όλων των βιώσιμων τραπεζών ειδικά, όπως επισημαίνεται, όταν παρατηρούνται φαινόμενα καταχώρισης έκτακτων προβλέψεων και να καταγραφούν αναλυτικά οι επισφάλειες που έχουν καταγράψει οι τέσσερις τράπεζες.

Βολές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Βολές κατά του πρωθυποργού Αντώνη Σαμαρά για παραπλάνηση των αγροτών εξαπολύουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, με τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως σημειώνουν στη σχετική τους ανακοίνωση, η ΑΤΕ ιδρύθηκε για να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και ως τέτοια θα έπρεπε να είναι μέρος ενός ισχυρού δημόσιου πιστωτικού πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων της.

Επισημαίνουν πως «ο διαχωρισμός της σε "καλή" και "κακή" δεν δίνει λύση στην περιουσία χρεωμένων συνεταιρισμών, χρεωμένων χοιροτροφικών, πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση όφειλε με την ανακοίνωση της ιδιωτικοποίησης να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για όλα τα παραπάνω».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τονίζουν έχουν ήδη ζητήσει ενημέρωση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων από τον κύριο Στουρνάρα, ενώ προσθέτουν πως «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υπόλογοι για τον παραπάνω χειρισμό της υπόθεσης». Διαμηνύουν μάλιστα πως «θα ασκήσουν όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να λάμψει η αλήθεια για το ξεπούλημα της ΑΤΕ και τον κίνδυνο στον οποίο υποβάλλονται οι Έλληνες αγρότες».

ΚΚΕ: Ερχονται απολύσεις

«Η κυβερνητική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις κινδυνεύουν να χάσουν άμεσα τις υποθηκευμένες περιουσίες τους» σχολίασε το ΚΚΕ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα υποστηρίζει ακόμη πως «η πώληση των συνεταιριστικών βιομηχανιών ως συνέπεια της ιδιωτικοποίησης είναι εγκληματική ενέργεια για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή των ζαχαρότευτλων, αλλά και κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Από την άλλη, η πώληση της Δωδώνης θα σηματοδοτήσει την απορρόφησή της από τις μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο των γαλακτοκομικών και την πλήρη κυριαρχία τους, με αποτέλεσμα να επιβάλλουν ακόμα πιο μονοπωλιακές τιμές, αυξημένες για τον καταναλωτή και συντριπτικά χαμηλές για τους παραγωγούς. Ανάλογες συνέπειες θα έχει και η πώληση της ΣΕΚΑΠ».

Το ΚΚΕ καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους, τους εργαζομένους στις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις και τους μικρομεσαίους αγρότες να δώσουν συντονισμένα τον αγώνα τους για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική.

ΛΑΟΣ: Επιμένουν να πολλαπλασιαστουν οι αυτοκτονίες στην περιφέρεια

«Tι "νέος" Πανιώνιος, τι "νέα" Αγροτική… Τόλμησαν μετά από μαγείρεμα ενός χρόνου, να κόψουν στη μέση την τράπεζα που κατέχει το 70% της αγροτικής γης. Κάποιοι επιμένουν, να πολλαπλασιαστούν οι αυτοκτονίες στην περιφέρεια» σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

Λ. Κατσέλη: Πλήθος σοβαρών ερωτημάτων

«Οι διαδικασίες express εκκαθάρισης της Αγροτικής Τράπεζας και πώλησης του υγιούς της μέρους στην Τράπεζα Πειραιώς – δύο εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών - εγείρουν πλήθος σοβαρότατων ερωτημάτων τα οποία τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και η Κυβέρνηση οφείλουν να απαντήσουν» σύμφωνα με τη Λούκα Κατσέλη.

Ειδικότερα, ρωτά:

«Με ποια κριτήρια επελέγη ο συγκεκριμένος αγοραστής και για ποιο λόγο δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στη δημοσιότητα τα πορίσματα της Έκθεσης της Blackrock τόσο για την ΑΤΕ ΒΑΝΚ όσο και για την Τράπεζα Πειραιώς;

»Πώς αξιολογούνται και τι ενέργειες έχουν γίνει για να διακριβωθούν φήμες που προέρχονται από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο REUTERS με βάση τις οποίες εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά ως προς την διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του αγοραστή;»

Τονίζει ακόμη πως «η Τράπεζα της Ελλάδος και η Κυβέρνηση οφείλουν να διασφαλίσουν ότι η ιδιωτική τράπεζα που επιλέχθηκε ως αγοραστής της ΑΤΕ ΒΑΝΚ - που μάλιστα τυγχάνει γενναίας στήριξης μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης με δημόσιους πόρους – αποτελεί αξιόπιστο εταίρο».

Ζητεί ακόμη να κατατεθεί «οποιαδήποτε σχετική μελέτη έχει γίνει είτε από την Τράπεζα της Ελλάδος είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχετικά με την αποτίμηση της Αγροτικής Τράπεζας και τους όρους της εξαγοράς».

Καταλήγοντας τονίζει πως «οφείλουν, τέλος, να εξηγήσουν για πιο λόγο το υγιές μέρος της ΑΤΕ ΒΑΝΚ δεν επελέγη να αποτελέσει μέρος ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού πυλώνα δημοσίου συμφέροντος στο τραπεζικό σύστημα και να συμβάλλει έτσι στην αναγκαία αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, παρά αποφασίσθηκε να πωληθεί σε ιδιωτικό φορέα».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ
  • ΠΕΙΡ

Σχολιασμένα