Ανακάμπτει η οικονομία της Τουρκίας

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 12:27
UPD:12:28
EPA/SEDAT SUNA

Με ανάπτυξη τερμάτισε  το τελευταίο τρίμηνο του 2020 η τουρκική οικονομία, γεγονός που συνέβαλε να περιοριστεί η σημαντική συρρίκνωση  που υπέστη νωρίτερα στη χρονιά όταν η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε την χώρα και την οικονομία της.

Στοιχεία από το κρατικό γραφείο στατιστικών στοιχείων έδειξαν ότι η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε κατά 5,9 τοις εκατό τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους και κατά 1,8 τοις εκατό για όλο το 2020. Αυτή η απόδοση ήταν χαμηλότερη από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για ετήσια ανάπτυξη 2,3% και τριμηνιαία ανάπτυξη 7,1% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η αύξηση του ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου επιβραδύνθηκε από το τρίτο τρίμηνο, κατά το οποίο είχε διογκωθεί 15,9%, καθώς η κυβέρνηση μείωσε το κόστος δανεισμού για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη.

Ωστόσο, αυτές οι πολιτικές προκάλεσαν πτώση της λίρας, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια το Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση επανέφερε κάποιους περιορισμούς στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς τα κρούσματα κορωνωϊού αυξήθηκαν.

Η οικονομία της Τουρκίας, ύψους 735 δισ. δολαρίων, είναι μία από τις λίγες οικονομίες που αναμενόταν να αναπτυχθεί πέρυσι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την οικονομική ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα