Ο πτωχευτικός κώδικας «κυρίαρχος» στην ατζέντα των θεσμών

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 14:52
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

*Στον πτωχευτικό εστίασαν στο πρώτο τους ραντεβού οι θεσμοί με το υπουργείο Οικονομικών, σε επίπεδο τεχνικό, στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας. Άλλωστε οι θεσμοί δεν έκρυψαν ποτέ ότι από το σύνολο της διαπραγμάτευσης ως πιο σοβαρό στοιχείο θεωρούν τον πτωχευτικό κώδικα.

Η παρουσίαση αφορά αυτά τα οποία έχουν ήδη διενεργηθεί και όσα αναμένεται να λάβουν χώρα. Έτσι παρουσιάστηκε στους θεσμούς η σύνδεση της πλατφόρμας με όλους του δημόσιους φορείς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ κ.λπ. για την άντληση στοιχείων που θα επιτρέψουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ το επόμενο βήμα είναι η διασύνδεση των τραπεζών και των servicers με την ίδια πλατφόρμα, όπως και μεταξύ τους.

Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες έχουν προσλάβει ως σύμβουλο για το συγκεκριμένο έργο την PWC, έχουν συστήσει τις ομάδες εργασίας τους και επιχειρούν να εναρμονιστούν με τις προδιαγραφές.

Την ίδια στιγμή η ΚPMG έχει αναλάβει για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαμορφώσει τον αλγόριθμο με βάση τον οποίο οι ιδιώτες θα προχωρούν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ωστόσο, αυτός ο αλγόριθμος θα πρέπει να παραμετροποιηθεί στα ελληνικά δεδομένα.

Την 1η.3.21 ξεκινάει η λειτουργεία του πτωχευτικού κώδικα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγάλους ιδιώτες που έχουν τζίρο ή εισόδημα πάνω από 700.000 ευρώ και πάνω από 10 εργαζόμενους. Γι’ αυτούς η διαδικασία θα κινηθεί δικαστικά και ως εκ τούτου προετοιμάζονται οι σχετικές ΚΥΑ που αφορούν την εξυγίανση.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της δεύτερης ευκαιρίας για μικρούς ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις, αυτή θα περνάει όλη εξωδικαστικά μέσα από την πλατφόρμα και η ημερομηνία έναρξης είναι η 1η.6.2021.

Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε και την πρόοδο του προγράμματος «Γέφυρα», όπου έχουν καταχωρηθεί 160.000 αιτήσεις, εκ των οποίων έχει γίνει η επεξεργασία για 130.000 και έχει εκταμιευτεί επιδότηση για 35.000 αιτήσεις.

Με βάση προηγούμενα στοιχεία, οι 102.000 αιτήσεις που έχουν τύχει παρόμοιας επεξεργασίας αφορούν 7,15 δισ. ευρώ ενήμερων δανείων, 580 εκατ. ευρώ δανείων σε καθυστέρηση και 850 εκατ. ευρώ καταγγελμένων δανείων.

Ας σημειωθεί πως οι θεσμοί σε τεχνικό επίπεδο θα έχουν συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο και τους φορείς σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα πραγματοποιήσουν συνάντηση σε principal επίπεδο την ερχόμενη Τρίτη. Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα