Ρευστότητα 3,3 δισ. κόντρα στην ύφεση

Στόχος η διάσωση του τζίρου των Χριστουγέννων
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 19:26
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Από την έντυπη έκδοση

Με συνεχείς ενέσεις ρευστότητας στην αγορά από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του μήνα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να περιορίσει την έκταση της ύφεσης και να διασώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από τον τζίρο των Χριστουγέννων. Το ποσό που θα πέσει στην αγορά μέσα σε αυτό το διάστημα αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ, ποσό που πλέον αντιστοιχεί σε πάνω από 2% του ΑΕΠ. 

Ήδη άνοιξε,η πλατφόρμα για την 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου το 1,2 δισ. ευρώ, που προβλέπεται, να «πέσει στην αγορά» εντός του Νοεμβρίου. Με την 5η αξιολόγηση που θα υλοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, η «ένεση» της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ανέβει στα 2 δισ. ευρώ. Πάνω από 600-700 εκατ. ευρώ θα φτάσουν στους εργαζόμενους ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, με τις καταβολές να ξεκινάνε από το τέλος Νοεμβρίου και να «απλώνονται» χρονικά έως και το τέλος του χρόνου.

Μέρα με την ημέρα, αρχίζουν να φαίνονται τα οφέλη στους δανειολήπτες από το πρόγραμμα «Γέφυρα», με το οποίο επιδοτείται η δόση του δανείου σε ποσοστό έως και 90%. Ήδη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα καλεί τους δανειολήπτες να τροφοδοτήσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με το 10% της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού δανείου, καθώς το υπόλοιπο 90% θα καλυφθεί από το κράτος. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα