ΠΟΜΙΔΑ: Να μην τεθεί περιουσιακός «κόφτης» στις 120 δόσεις

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 16:09
UPD:17:39
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και την υφυπουργό, Κατερίνα Παπανάτσιου, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), που κάνει λόγο για «άδικο και παράλογο περιουσιακό "κόφτης" στη ρύθμιση των 120 δόσεων».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα έχουν καταστεί κυριολεκτικά όμηροι του ΕΝΦΙΑ, και ιδιαίτερα του συμπληρωματικού φόρου του, όντας υπόχρεοι να καταβάλουν κάθε χρόνο και μεγαλύτερα ποσά, απλώς και μόνο γιατί κατέχουν απαξιωμένη και εκτός συναλλαγής αστική ακίνητη περιουσία, η οποία στην ουσία είναι αδύνατο να εκποιηθεί.

Αποτέλεσμα της δημευτικής αυτής φορολογίας είναι η συσσώρευση χρεών, που είναι πλέον αδύνατον να εξυπηρετηθούν».

Η ΠΟΜΙΔΑ δηλώνει πως το ΥΠΟΙΚ έχει απορρίψει την πάγια πρότασή της να μπορούν οι πολίτες να εκχωρούν στο Δημόσιο ακίνητά τους σε εξόφληση των υποχρεώσεων τους.

Όπως επισημαίνει, «η μόνη λύση είναι σήμερα, αφενός να τους δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών αυτών, ώστε οι φορολογούμενοι να προσπαθήσουν να τα εξοφλήσουν σταδιακά, και ταυτόχρονα να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος σε λογικά επίπεδα, αντίστοιχα των άλλων χωρών της Ε.Ε., ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να εξυπηρετούν τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις που γεννώνται κάθε χρόνο».

Παράλληλα, υποστηρίζει πως «θα είναι όχι μόνον άδικο, αλλά και εντελώς ασύμφορο για τα ίδια τα οικονομικά του Δημοσίου, να αποκλειστούν οι φορολογούμενοι αυτοί με βάση το περιουσιακό κριτήριο από την επερχόμενη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων  σε έως 120 δόσεις, όταν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις τις δημιούργησε ακριβώς αυτό, το όποιο μέγεθος της ακίνητης περιουσίας τους, και όχι η δυστροπία τους στις πληρωμές των φόρων!

Άλλωστε οι αδυνατούντες να πληρώσουν τις τεράστιες υποχρεώσεις του ΕΝΦΙΑ δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση ή ομοιότητα με τους "στρατηγικούς κακοπληρωτές" των αγύριστων δανείων, ώστε να αποκλειστούν από τη ρύθμιση αυτή με παρόμοια κριτήρια».

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη ρύθμιση που προωθείται να μην τεθεί περιουσιακό κριτήριο, «ώστε να δώσετε την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους, χωρίς άδικους και παράλογους αποκλεισμούς, που θα ζημιώσουν πρώτα από όλους το ίδιο το Δημόσιο!».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα