Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές - Ψάχνει κατεύθυνση η Wall Street

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 19:18
UPD:19:55
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Νευρικότητα επικρατεί σήμερα Πέμπτη στη Wall Street, σε συνέχεια της χθεσινής «βουτιάς», τη στιγμή που μία «πλημμύρα» αρνητικών παραγόντων βύθισε στο «κόκκινο» και την Ευρώπη.

Στα μέσα της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,5%, υποχωρώντας στις 25.457 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο Dow Jones κατέγραφε πτώση 1,3% στην έναρξη της συνεδρίασης, προτού ανακάμψει εμφανίζοντας οριακά κέρδη, για να υποχωρήσει εκ νέου σε αρνητικό πεδίο. Χθες Τετάρτη, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 831 μονάδες, καταγράφοντας τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες από τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Την ίδια ώρα, απώλειες 0,6% καταγράφει ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, διολισθαίνοντας στις 2.769 μονάδες, παρουσιάζοντας επίσης έντονες διακυμάνσεις.

Στον αντίποδα, οριακά κέρδη 0,1% καταγράφει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, φτάνοντας στις 7.430 μονάδες.

Στην Ευρώπη, βαριές απώλειες 1,5% κατέγραψε ο γερμανικός DAX, διολισθαίνοντας στις 11.539 μονάδες. Ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού και ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησαν κατά 1,9%.

Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 εμφάνισε απώλειες 1,7%, ενώ πτωτικά κατά 1,8% κινήθηκε και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 2%.

το διεθνές επενδυτικό κλίμα, το οποίο έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, εξαιτίας μίας σειράς παραγόντων: Από τον εμπορικό πόλεμο έως τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και από τη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε αυστηρή νομισματική πολιτική έως τις προειδοποιήσεις για φούσκα στις τεχνολογικές μετοχές. 

Ως απόρροια όλων αυτών, τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον ετών.

Η Federal Reserve παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, έχοντας προαναγγείλει ακόμη έναν γύρο -τον τέταρτο για το 2018- αύξησης επιτοκίων τον προσεχή Δεκέμβριο, αίροντας τα υποστηρικτικά μέτρα προς τις αγορές χρήματος.

Αυτό συνεπάγεται σημαντικές απώλειες κυρίως, για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, οι οποίες τα τελευταία εννέα χρόνια είχαν εθιστεί στο «φθηνό» χρήματα, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των παγκόσμιων χρηματιστηρίων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • COMP
  • DAX
  • DJC
  • FTSEMIB
  • INDI
  • PX1
  • SPX
  • SXXP
  • UKX

Σχολιασμένα