Γκουαλτιέρι: Σοφή η απόφαση της Αθήνας για τις συντάξεις

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 10:23
UPD:10:25
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων της Επιτροπής με τα εθνικά κοινοβούλια για τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωζώνης ο κ. Γκουαλτιέρι έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την έξοδο από το μνημόνιο, σημειώνοντας πως η χώρα μας επιτυγχάνει υψηλότερα του στόχου πρωτογενή πλεονάσματα. 

 «Σοφή» χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 τη μη περικοπή των συντάξεων ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου. Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. 

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων της Επιτροπής με τα εθνικά κοινοβούλια για τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωζώνης ο κ. Γκουαλτιέρι έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την έξοδο από το μνημόνιο, σημειώνοντας πως η χώρα μας επιτυγχάνει υψηλότερα του στόχου πρωτογενή πλεονάσματα. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα ξεπερνάει τον όρο του πρωτογενούς πλεονάσματος και του ελλείμματος. Το συμπληρωματικό 1%, που είχε προβλεφθεί αρχικά από το ΔΝΤ, επετεύχθη βάσει προβλέψεων που δεν υλοποιήθηκαν. Και τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά. 'Αρα, είναι πολύ λογικό αυτό. Σοφή η απόφαση να γίνει αυτή η αλλαγή στον προϋπολογισμό» είπε χαρακτηριστικά. 

 

Δημ. Παπαδημούλης: Θα πείσουμε με αριθμούς

 Την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους που έχει δεσμευτεί για το 2018 και το 2019 εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος απάντησε σε ερώτηση του κ. Γκουαλτιέρι για το θέμα των συντάξεων και παρατήρησε: «η επιδίωξή μας είναι να πείσουμε τους πάντες, και την Κομισιόν και το Eurogroup, ακόμη και το ΔΝΤ, ότι Pacta sunt servanda ("οι συμφωνίες είναι τηρητέες") και ότι θα πετύχουμε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% και το 2019, χωρίς το αχρείαστο και αντι-αναπτυξιακό μέτρο, της περικοπής των συντάξεων». 

Υπενθύμισε ότι οι  συντάξεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά, περίπου 40%. «Και επειδή όλοι σας εδώ, εκπροσωπείτε πολίτες, θα ήθελα να αναρωτηθείτε αν θα ήταν εύκολο στη χώρα σας να κόψει κάποιος τη σύνταξη κατά 40%» είπε. 

 Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι η ΕΕ και κυρίως η Ευρωζώνη, δεν κάνει τα βήματα που είναι απαραίτητα για να προετοιμάσει τον εαυτό της και τα κράτη μέλη, απέναντι στη νέα κρίση, που κάποια στιγμή θα έρθει, όπως είπε.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την Τραπεζική Ενωση και στο σημείο αυτό τόνισε πως προχώρησαν μόνο οι δυο πυλώνες και ο τρίτος πυλώνας, που είναι το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, «έχει παραπεμφθεί στις αρχαίες ελληνικές καλένδες».

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα