Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός και το «τσουνάμι» φόρων του 2017

Επιβαρύνσεις που τίθενται σε ισχύ θα αφαιρέσουν από εισοδήματα και τζίρους πάνω από 3 δισ. ευρώ
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 11:52
UPD:11:52
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό το ισχυρότερο πλήγμα θα δεχθούν οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων, από τα 24,804 δισ. ευρώ στα 26,268 δισ. ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr

Με «τσουνάμι» επιβαρύνσεων θα έρθουν αντιμέτωποι από το επόμενο έτος φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς οι ανατροπές στη φορολογία που έχουν ήδη νομοθετηθεί και τίθενται σε ισχύ, ελέω τρίτου μνημονίου, θα αφαιρέσουν από εισοδήματα και τζίρους πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Επιβαρύνσεις οι οποίες θα αποτυπώνονται και στον νέο κρατικό προϋπολογισμό που κατατίθεται, εκτός απροόπτου, σήμερα στη Βουλή και από το κείμενο του οποίου θα προκύπτει ότι το ισχυρότερο «χτύπημα» δέχονται, για μια ακόμη φορά, οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού λόγω της σημαντικής αύξησης των έμμεσων φόρων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με την είσοδο του 2017 οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία εισοδήματος θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία σημαντικά έσοδα, καθώς:

1. Η νέα κλίμακα και η μείωση του αφορολόγητου ορίου υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 988 εκατ. ευρώ

2. Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% σε όλα τα νησιά του Αιγαίου θα φέρει στα κρατικά ταμεία 437 εκατ. ευρώ

3. 736 εκατ. ευρώ θα αποδώσει η αναμόρφωση των συντελεστών και η χρονική επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

4. 422 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι εισπράξεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης από τις αυξήσεις στα καύσιμα

5. 142 εκατ. ευρώ από τις ανατιμήσεις στα τσιγάρα

6. 91 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα φέρουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος εταιρικών αυτοκινήτων

7. 62 εκατ. ευρώ η επιβολή ειδικού τέλους εισαγωγών στον καφέ

8. 56 εκατ. ευρώ η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παιχνίδια

9. 54,2 εκατ. ευρώ το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας

10. 30 εκατ. ευρώ οι αλλαγές στη φορολογία οχημάτων

11. 25 εκατ. ευρώ το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης

12. 19,3 εκατ. ευρώ η αναμόρφωση στη φορολογία επενδυτικών σχημάτων.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι το νέο «κύμα» φόρων που έρχεται το 2017 θα προστεθεί στην «καταιγίδα» που πλήττει ήδη ατομικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τα τελευταία επτά χρόνια, και έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία χιλιάδες μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 92,5 δισ. ευρώ.

Είναι άλλωστε δεδομένο ότι με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό το ισχυρότερο πλήγμα θα δεχθούν οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων, από τα 24,804 δισ. ευρώ στα 26,268 δισ. ευρώ, ενώ και οι επιβαρύνσεις στους άμεσους φόρους κατά 371 εκατ. ευρώ θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση τα διαθέσιμα εισοδήματα, τους τζίρους στην αγορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας, αλλά και για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ειδικότερα, με βάση τις προβλέψεις του νέου κρατικού προϋπολογισμού 2017, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να ανέλθουν στα 48,289 δισ. ευρώ.

Η εν λόγω αύξηση αποδίδεται τόσο στην αναμενόμενη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος όσο φυσικά και στα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους.

Έτσι, για το 2017:

* οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 20,356 δισ. ευρώ. Στα συγκεκριμένα έσοδα περιλαμβάνεται και ποσό ύψους 348 εκατ. ευρώ, λόγω της είσπραξης τον Ιανουάριο της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ, η οποία όμως θα υπολογιστεί στο 2016.

Επισημαίνεται ότι οι άμεσοι φόροι θα είναι μειωμένοι σε σχέση με το 2016 κατά το ποσό των εισφορών των εργαζομένων στο Δημόσιο, εκτιμώμενου ύψους 664 εκατ. ευρώ, που πλέον αποτελεί πόρο του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016.

* οι έμμεσοι φόροι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο ποσό των 26,268 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι τα μη φορολογικά έσοδα, καθώς και τα μη τακτικά έσοδα του 2017 θα είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά του 2016, λόγω των μειωμένων προβλέψεων είσπραξης κατά 375 εκατ. ευρώ από το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος και κατά 131 εκατομμύρια ευρώ από τις προμήθειες κρατικών εγγυήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας από τη χρηματοπιστωτική κρίση, αντίστοιχα.

Συνολικά, πάντως, τα νέα μέτρα που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι θα ανέλθουν σε 2,591 δισ. ευρώ, με τους έμμεσους φόρους να κλέβουν την παράσταση το 2017, καθώς υπολογίζεται ότι θα φέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους 1,464 δισ. ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα