Την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο αποφασίζει το Eurogroup

Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2016 10:41
UPD:10:50
INTIME NEWS/© European Union

Το πρόγραμμα βοήθειας, στο οποίο η Κύπρος εντάχθηκε το 2013, ολοκληρώνεται και τυπικά στις 31 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ λήγει τον Μάιο (φωτογραφία αρχείου).

Την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο θα αποφασίσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup.

Το πρόγραμμα βοήθειας, στο οποίο η Κύπρος εντάχθηκε το 2013, ολοκληρώνεται και τυπικά στις 31 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ λήγει τον Μάιο.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, αναμένεται να προβεί σε μία εκτενή αποτίμηση του προγράμματος και να τονίσει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η Λευκωσία καλείται να εφαρμόσει μία σειρά εναπομεινάντων δεσμεύσεων, όπως το σχέδιο για την υγεία, η μεταρρύθμιση του δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις. Ως αποτέλεσμα τις ελλιπούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, η κυβέρνηση θα στερηθεί της τελευταίας δόσης, ύψους 275 εκατ. ευρώ.

Η Κύπρος, μέσω του προγράμματος, δανείστηκε 7,2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1%. Ως αντάλλαγμα, εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και επιβλήθηκε «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις, άνω των 100.000 ευρώ.

Η έξοδος από το μνημόνιο δεν σηματοδοτεί και το τέλος των προβλημάτων του νησιωτικού κράτους, το οποίο εξακολουθεί να μάχεται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του τραπεζικού τομέα. Άλλωστε, τα 27 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούν μεγάλο «βραχνά» για την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.  

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα