Πρόταση για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών κατέθεσε το ΟΕΕ στον Κυρ. Μητσοτάκη

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 15:38
UPD:15:43
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών κατέθεσε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Κωνσταντίνος Κόλλιας, εγκαινιάζοντας τον κύκλο επαφών που έχει για το θέμα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η πρόταση περιλαμβάνει τους εξής τέσσερις άξονες:

1) Έναν μεικτό τρόπο υπολογισμού των εισφορών, που να λαμβάνει υπ' όψιν όχι μονό τα χρόνια ασφάλισης (όπως ισχύει σήμερα), ούτε μόνο το εισόδημα (όπως καταγράφεται στο προτεινόμενο από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο), αλλά και τις δυο αυτές παραμέτρους.

2) Τη διατήρηση του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), με στόχο στο ασφαλιστικό σύστημα να λειτουργούν τρία ταμεία, που θα περιλαμβάνουν επίσης αυτό των μισθωτών και των αγροτών.

3) Το σύνολο των φόρων και εισφορών που καταβάλλει ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός του, το οποίο του διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπολοίπων υποχρεώσεών του (π.χ. δάνεια), τη βιωσιμότητα της δραστηριότητας του, αλλά και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.

4) Την απαλλαγή για τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητας των νέων επαγγελματιών από την καταβολή εισφορών, τουλάχιστον για τον κλάδο σύνταξης.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα