Skip to main content

Talk of the market: Καταθέσεις, πράσινα ομόλογα, ξένες επενδύσεις και Meta…

Δεν συμφωνεί με οποιεσδήποτε αλλαγές στο όριο του χρέους, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε σειρά ευρωπαϊκών ΜΜΕ έδειξε κάποιο βαθμό ευελιξίας σημειώνοντας ότι οι στόχοι πρέπει να είναι πιο φιλικοί και ρεαλιστικοί για την ανάπτυξη προσθέτοντας ότι ο λεγόμενος κανόνας της ετήσιας μείωσης του 1/20 μπορεί πράγματι να αλλάξει.

Η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 443 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση (+0,4%) τον Σεπτέμβριο και διαμορφώνονται στα 173,9 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 233 εκατ. ευρώ στα 8,803 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές καταθέσεις του συστήματος αυξήθηκαν κατά 210 εκατ. ευρώ σε 182,7 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης των ιδιωτικών καταθέσεων επιβραδύνθηκε στο 13,3% από 13,9% τον Αύγουστο του 2021. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 10,8 δισ. ευρώ ή 6,7%.

Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται από χθες στην Ελλάδα. Είναι η τελευταία της επίσκεψη ως καγκελαρίου της Γερμανίας και πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο των επαφών είναι οι προκλήσεις για την ΕΕ με φόντο την επισκόπηση των ελληνογερμανικών σχέσεων. 

Περιορισμένου εύρους διακυμάνσεις των τιμών σήμερα στο ΧΑ, που κινήθηκε ανοδικά την Τετάρτη, πριν την χθεσινή εθνική αργία, με το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον να δίνει θετικό πρόσημο στον Γενικό Δείκτη. Έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,5% ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,61%, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει σε μέτρια επίπεδα, πέριξ των 50 εκατ. ευρώ. 

Η Piraeus Financial Holdings ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς η διαδικασία έκδοσης Green Senior Preferred Bond 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 3,875%, με τη ζήτηση να φτάνει τα 850 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο έχει διάρκεια έξι ετών και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. 

Το ΔΣ του ΟΤΕ ενέκρινε τη διάθεση επιπλέον 60,7 εκατ. ευρώ για επαναγορά μετοχών στο διάστημα από 29 Οκτωβρίου του 2021 έως τις 20 Φεβρουαρίου του 2022 σε εύρος τιμών μεταξύ 1 και 30 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι το ποσό των 60,7 εκατ. ευρώ, από την πώληση του 54% του ΟΤΕ στην Telekom Romania, είναι επιπλέον του ποσού των 167 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί από την εταιρεία για αγορές ιδίων μετοχών κατά το τρέχον έτος.

Η Jumbo θα καταβάλει την έκτακτη διανομή μικτού ποσού 0,30 ευρώ ανά μετοχή σε μία δόση αντί για δύο ισόποσες δόσεις των 0,15 ευρώ ανά μετοχή, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος είναι η 22 Νοεμβρίου. 

Πέντε κοινοπραξίες πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού ΣΔΙΤ για την κατασκευή φοιτητικών εστιών και άλλων υποδομών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το έργο είναι προϋπολογισμού 107,3 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και οι εταιρείες που πέρασαν στη β΄φάση είναι Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τέρνα, Ένωση Προσώπων Μυτιληναίος Α.Ε.-Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε. και Intracom Κατασκευές.

Έσοδα 16,44 εκατ. ευρώ εμφάνισε στην οικονομική χρήση Ιούλιος 2020/Ιούνιος 2021 η CPI έναντι 15 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με αύξηση 9,5%. Η συμμετοχή των υπηρεσιών στο σύνολο των εσόδων της εταιρείας παραμένει άνω του 20% ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) διαμορφώθηκε σε 830 χιλ. ευρώ έναντι 510 χιλ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με αύξηση 63%. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 109 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 251 χιλ. ευρώ.

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα συζήτησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με εκπροσώπους της Louis Vuitton. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργού, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο Νοτίου Ευρώπης της Louis Vuitton, Francois Pedrol, τον Γενικό Διευθυντή EMEA της Louis Vuitton, Alexandre Frota και την PR Director της Louis Vuitton, Αρετή Ντάρμα. 

Μeta. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής της Facebook, διάλεξε μια ελληνική λέξη για να εγκαινιάσει το επόμενο κεφάλαιο της εταιρείας. Meta είναι η επωνυμία που σηματοδοτεί τις εξελίξεις στο “μετασύμπαν”, όπου οι άνθρωποι θα συνδέονται με την τεχνολογία για να αλληλεπιδρούν, να εργάζονται και να ψυχαγωγούνται.

naftemporiki.gr