Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 09:09

Market Beat: Tο βήμα της αγοράς πιθανά να είναι αβέβαιο, προβληματίζει η έξαρση της πανδημίας

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από ότι αναμενόταν τον Ιούνιο. Δημιουργήθηκαν 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1939, που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων. Η αγοραστική διάθεση των επενδυτών στη Wall Street θα ήταν μεγαλύτερη αν ο κορωνοϊός δεν παρέμενε απειλή για την αμερικανική οικονομία. Άνοδο εμφάνισαν επίσης οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών μετά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού. Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο στο υψηλό τεσσάρων μηνών σήμερα Παρασκευή 3/7 λόγω των ισχυρών δεδομένων επί των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ και μιας γρήγορης αύξησης της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες φρέναρε το ενδεχόμενο περαιτέρω ανάληψης ρίσκου.

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από ότι αναμενόταν τον Ιούνιο. Δημιουργήθηκαν 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1939, που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων. Η αγοραστική διάθεση των επενδυτών στη Wall Street θα ήταν μεγαλύτερη αν ο κορωνοϊός δεν παρέμενε απειλή για την αμερικανική οικονομία. Άνοδο εμφάνισαν επίσης οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών μετά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού. Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο στο υψηλό τεσσάρων μηνών σήμερα Παρασκευή 3/7 λόγω των ισχυρών δεδομένων επί των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ και μιας γρήγορης αύξησης της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες φρέναρε το ενδεχόμενο περαιτέρω ανάληψης ρίσκου.

Στην Αθηναϊκή αγορά οι θεσμικοί ήθελαν την απομάκρυνση από τα χαμηλά της ζώνης συσσώρευσης του ΓΔ και το έδειξαν από το πρώτο κιόλας λεπτό, με ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα 3,7 μονάδων από το κλείσιμο της Τετάρτης (641,43) που αποτέλεσε και το κατώτερο μέρας.

Με εξίσου αποφασιστικές κινήσεις μετά το πρώτο τέταρτο, σχηματίζοντας μεγάλη ζήτηση άρπαξαν τον μέσο όρο από τις 645 μονάδες και σε 50 λεπτά τον είχαν οδηγήσει στις 653,9 μονάδες. Τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης ανέβαιναν στον απόηχο της ανόδου την προηγούμενη στη Wall Street, περιμένοντας μια πολύ καλή ανακοίνωση για την απασχόληση τον Ιούνιο, στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η κίνηση της αγοράς βόρεια δεν ήταν έκπληξη.

Αυτό που μας… κοίμισε πάλι, ήταν οι ρυθμοί συναλλαγών, αφού για να ξεπεράσει ο τζίρος τα 20 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 317.500 ευρώ, χρειάστηκε να φθάσουμε στις 14:57. Τότε ο ΓΔ ήταν στις 652,22 μονάδες με κέρδη +1,69% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδιζε +1,25% όταν τα futures της Wall Street ειδοποιούσαν για ανοδική έναρξη. Κι όμως με τόσο μικρούς όγκους μετά τις 15:00 μόνο ένα blue chip η EEE εμφάνιζε απώλειες. Τις διατήρησαν ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης παρά την άνοδο των τραπεζικών άνω του +4%, αλλά έγιναν οριακές και με τις δημοπρασίες εξαφανίστηκαν.

Στις 17:00 ο τζίρος ξεπέρασε τα 37,6 εκατ. ευρώ χωρίς αλλαγές στην αξία των πακέτων, ενώ ο ΓΔ ξεκουραζόταν οριακά κάτω από τις 660 μονάδες, με τον 25άρη σε άνοδο μεγαλύτερη του +3%. Στο μεταξύ από τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν την καλύτερη μηνιαία μεταβολή στις νέες θέσεις εργασίας για τον Ιούνιο, εκσφενδονίστηκαν τόνοι αισιοδοξίας, που περισσότερο ωφέλησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Εδώ, η ανοδική κίνηση διευρύνθηκε τεμπέλικα. Δηλαδή στις δημοπρασίες, που με επιπλέον τζίρο το ένα τέταρτο του συνολικού, έκλεισε τον ΓΔ στις 662 και τον 25άρη στις 1603 μονάδες, αμφότερα τα υψηλότερα κλεισίματα εβδομάδας και μήνα. Αλλά χρειάζεται να υπογραμμίσουμε πως για τον ΔΤΡ, μετά την κορύφωση στις 389,7 μονάδες στις 16:33, με δύο κύματα ρευστοποιήσεων πριν τις δημοπρασίες και ένα στην εξέλιξή τους, διαμορφώθηκε συνεχόμενη πτώση ως τις 381,77. Ο κλάδος είναι δημοφιλής και επικίνδυνος μαζί και αξίζει προσεκτικής προσέγγισης επενδυτικά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο. Δημιουργήθηκαν 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1939, που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ανακτηθούν 3 εκατ. από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν εν μέσω πανδημίας.

Η αγοραστική διάθεση των επενδυτών στη Wall Street θα ήταν μεγαλύτερη αν ο κορωνοϊός δεν παρέμενε απειλή για την αμερικανική οικονομία. Στο μεταξύ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες νομοθεσία η οποία προβλέπει κυρώσεις για τις τράπεζες που συνεργάζονται με Κινέζους αξιωματούχους, οι οποίοι εφαρμόζουν τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας που επιβλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,36% ή 92 μονάδες, στις 25.827,36, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,45% στις 3.130,01 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, με κέρδη +0,52% στις 10.207,63 μονάδες. Στον βιομηχανικό o Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+2,6%) και Pfizer (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walt Disney (-0,7%) και McDonalds (-0,6%). Σημειώνεται ότι σήμερα η Wall Street θα παραμείνει κλειστή λόγω του εορτασμού της 4ης Ιουλίου. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,67%.

ΕΥΡΩΠΗ

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών μετά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού. Στο μακροοικονομικό πεδίο, κατά 0,6% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Στην ΕΕ, οι τιμές παραγωγού κινήθηκαν 0,5% χαμηλότερα, σε μηνιαία βάση. Σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, οι τιμές στην ευρωζώνη και την ΕΕ έπεσαν 5% και 4,6% αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελλοντική τους σχέση διακόπηκαν μια μέρα πιο νωρίς την Πέμπτη, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, δήλωσε ότι «παραμένουν σοβαρές αποκλίσεις».

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,97% στις 368,29 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,34% στις 6.240,36 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +2,84% στις 12.608,46 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +2,49% στις 5.049,38 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στα 1,1268 από 1,1252 δολάρια την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Με ούριο άνεμο στα διεθνή, η Αθήνα ψηλότερα των 660 μονάδων

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 645,12 με ανοδικό χάσμα (3,69 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (641,43), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να μείνει σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το κατώτερο της συνόδου γενικά εμφανίστηκε στο άνοιγμα στις 10:30 και ήταν οι 645,12 από 634,77 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 662,95 από 646,26 την Τετάρτη, κράτησε 6 ώρες και 3 λεπτά καθώς εμφανίστηκε τις 16:33 μετά από ανοδικά κλιμακούμενη πορεία που μετακίνησε τον ΓΔ από τις 645 και τον οδήγησε στις 663 μονάδες.

Είναι σαφές πως οι θεσμικοί, κινήθηκαν αρχικά επιφυλακτικά και κατόπιν εισήγαγαν εντολές αγοράς με ενθουσιασμό, το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε τελικά κλείσιμο μέρας με μεγάλα κέρδη που δεν διέφερε από τις μεταβολές των υπολοίπων στην Ευρώπη, με προβλεπόμενη σημαντική άνοδο στις αγορές των ΗΠΑ, που στο άνοιγμα επιβεβαιώθηκε. Μετά από τα πρώτα 20 λεπτά οι δείκτες στη Νέα Υόρκη εμφάνιζαν κέρδη της τάξης του +1,4%. Συνεπώς είχαμε συντονισμό με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η άνοδος εδώ ήταν κυρίαρχη ως το τέλος, και ενισχύθηκε, από την κυριαρχία των εντολών αγοράς από τα πρώτα λεπτά, στη Νέα Υόρκη. Ο μέσος όρος, κατέληξε στις 17:01 στις 659,87 μονάδες, μετά από μικρής κλίσης πτωτική κίνηση από τις 16:35 ως τις 17:00. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή στις εντολές αγοράς και στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος πιο κοντά στο ανώτερο της διακύμανσης της συνόδου.

Υπήρξε πλάγιο διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών, άξιο να αναφέρουμε από τις 11:15 ως τις 15:25 με τον ΓΔ μεταξύ 651 και 653,5 μονάδων. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές πώλησης υστέρησαν από τις εντολές αγοράς, οι θεσμικοί οδήγησαν τον ΓΔ 2 μονάδες ψηλότερα από τις 660 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν νευρικά, αλλά σε θετικό πεδίο όσο λειτουργούσε το ΧΑ και τινάχθηκαν ψηλότερα προς το τέλος. Δεν εμφάνισαν επίσης εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής. Ομοίως η Αθήνα, κίνησε τον ΓΔ στο πρώτο μέρος και στο μεγαλύτερο διάστημα του δεύτερου μέρους με μέτρια κέρδη και δεν εμφάνισε διαφορά στη μεταβολή από τον DAX (+2,89% όταν έκλεισε η Αθήνα). Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης όπως ήταν φυσικό καθόρισε τη νευρική πορεία του ΓΔ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών, μέσω της εικόνας των ΣΜΕ του. Ωστόσο στο ξεκίνημα οι μεταβολές των δεικτών στη Νέα Υόρκη είχαν ανοδική πορεία και επειδή δεν άλλαξαν τάση αργότερα επιλέγοντας το ρίσκο μετά το πρώτο λεπτό συνηγόρησαν υπέρ ανάληψης επενδυτικού κινδύνου. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ήταν στο +1,87% όταν έκλεισε η Αθήνα.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο θετικού πρωταγωνιστή σε όλη τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί οριακά κάτω από τις 385 από 366,4 μονάδες την προηγούμενη, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 659,87 μονάδες, ήτοι 14,75 μονάδες ψηλότερα από το ελάχιστο που είχε ήδη εμφανιστεί. Η αγορά έκλεισε τελικά 20,57 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με κανένα από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο.

Είχαμε συνεπώς αρκετά blue chip που ώθησαν ανοδικά, εκτός των τραπεζικών, ήτοι οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,17%, ΟΠΑΠ +6,61%, ΔΕΗ +6,00%, ΜΥΤΙΛ +4,67%, ΜΠΕΛΑ +4,33% και ΑΔΜΗΕ +4,14%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά δεν υπήρξαν. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου μετέβαλε προς το καλύτερο την δυναμική που κυριάρχησε μετά τις 15:30. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 45,991 από 44,873 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρά ψηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 0,318 από 0,397 εκατ. ευρώ (για ΓΕΚΤΕΡΝΑ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να είχε σχέση με την εμφάνιση πλάγιας δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,174% από 1,170%.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,13%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,64% από +3,17%, την ΕΤΕ στο +5,79% από +2,48%, ΕΥΡΩΒ στο +1,70% από +2,18% και την ΠΕΙΡ στο +3,38% από -3,76%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +1,95% από +0,35%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (25 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (0 από 9) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +3,21% οδηγήθηκε στις 662,00 από 641,43 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1603,12 από 1549,36 με άνοδο +3,47%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,023 από 45,123 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,317 από 0,397 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 73 από 48, των καθοδικών 23 από 44 και 14 από 15 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Μια μέρα μετά το κλείσιμο short στοιχημάτων όλα είναι ανοικτά

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Τον έκλεισαν τελικά, 53,76 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1557,89 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1603,48 μονάδες, εμφανίστηκε στις 16:33. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1595,14. Το κλείσιμο στις 1603,12 από 1549,36 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +3,47% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 12,159 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουλίου ανήλθε σε 1990 ΣΜΕ την Τετάρτη με ανώτερο τις 1600,50 μονάδες, κατώτερο τις 1551,00 και τελευταίες πράξεις στις 1597,75 από 1546,00 μονάδες, ενώ σχηματίστηκαν 4864 από 4791 ανοικτά ΣΜΕ. Άλλαξαν χέρια επίσης 65 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με ανώτερο τις 1583,50 μονάδες, κατώτερο τις 1556,00 και τελευταίες πράξεις στις 1583,00 από 1535,00 μονάδες ενώ τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 332 από 293.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 3 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1550 ως τις 1600 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, Αυγούστου, ο όγκος ήταν 40 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1500 και 1525 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 190 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1450 ως τις 1575 μονάδες. Αλλά δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια για τη σειρά Αυγούστου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 386 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ και στα 81 για ΑΡΑΙΓ.

Με δεδομένη την εξάρτηση της διάθεσης των επενδυτών στην Αθήνα από τα διεθνή, αξίζει να αναφέρουμε: Ακόμα και μετά από δύο μήνες ανάκαμψης των θέσεων εργασίας από τον Μάιο, η οικονομία των ΗΠΑ ανέκαμψε οριακά πάνω από το ένα τρίτο μιας ιστορικής πτώσης στις θέσεις εργασίας ύψους 20,787 εκατομμυρίων τον Απρίλιο.

Η ορμή της ανάκαμψης αντιμετωπίζει μια επιπλέον πρόκληση, καθώς ένα κύμα νέων μολύνσεων από COVID-19 ωθεί τις πολιτείες των ΗΠΑ να καθυστερήσουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αντιστρέψουν τα σχέδια για να επιτρέψουν στα καταστήματα να ανοίξουν ξανά και να συνεχίσουν τις δραστηριότητες. Περισσότερες από τρεις δωδεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση στις περιπτώσεις COVID-19, με τις περιπτώσεις στη Φλόριντα να ξεπερνούν τις 10.000.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές μειώθηκαν -0,2%, αλλά οι όγκοι ήταν χαμηλότεροι από το συνηθισμένο λόγω της αργίας των αγορών των ΗΠΑ την Παρασκευή για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Η Merit Sec αναφέρει: “Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ άντλησε €500 εκατ. με την διάθεση 500.000 κοινών ανώνυμων ομολογιών με ονομαστική αξία €1.000 εκάστη. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από Επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά ανήλθε σε €686,7 εκατ. Η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 2,75%, το επιτόκιο των ομολογιών σε 2,75% και η τιμή διάθεσης των ομολογιών σε €1.000 εκάστη. Αδύναμα τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Autohellas λόγω του lockdown, με μεγάλη μείωση στα λειτουργικά κέρδη (-48%) και ζημιές ύψους €1,1 εκατ. Η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι τόσο η δραστηριότητα των Μακροενοικιάσεων (operating leasing), όσο και ο κλάδος Εμπορίας Αυτοκίνητου, δείχνουν τουλάχιστον καλή δυναμική πορεία μετά τη λήξη του Lockdown”.

Η Leon Depolas Sec. υπενθυμίζει: “Υποτονικός παραμένει ο όγκος συναλλαγών. Η διαπραγμάτευση εντός της περιοχής των 625 με 670 μονάδων ενδέχεται να είναι το πιθανότερο σενάριο βραχυπρόθεσμα. Ικανοποιητικά ήταν τα νέα από την Μεταποίηση Ιουνίου, καθώς εμφανίστηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων. Αύριο οι Αγορές των ΗΠΑ θα είναι κλειστές”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investment ΑΕΠΕΥ

“Από ρεκόρ σε ρεκόρ τα νέα κρούσματα στην Αμερικανική Ήπειρο, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να αγνοούν επιδεικτικά το συγκεκριμένο γεγονός, εστιάζοντας στα θετικά και μόνο σημεία. Η αισιοδοξία για την εξεύρεση του εμβολίου και η δημιουργία 4,8 εκατ. νέων θέσεων εργασίας, όπου και αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, ώθησαν σήμερα τις Αγορές σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.

Πέμπτη εβδομάδα συσσώρευσης για τον Γενικό Δείκτη, με το εύρος διακύμανσης να ορίζεται μεταξύ των 630 και 685 μονάδων. Ο χαμηλός τζίρος των τελευταίων ημερών ενισχύει το σενάριο της συσσώρευσης, με την στήριξη των 630 μονάδων να διατηρείται ανέπαφη, μετά την ανοδική αντίδραση των Ξένων Αγορών.

Απώλεια των 630 μονάδων θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στην γνώριμη ζώνη των 600 - 585 μονάδων, με την τάση να είναι πλέον πτωτική. Η παραμονή της Αγοράς ψηλότερα των 655 μονάδων είναι απαραίτητη, για συντήρηση του ΓΔ σε “ασφαλέστερα” επίπεδα, με το άνω εύρος της συσσώρευσης να αποτελεί, προς το παρόν, το “ταβάνι” της Αγοράς στις 685 μονάδες.

Σταθερά βελτιωμένη η τεχνική εικόνα του Τραπεζικού δείκτη, σε σχέση με αυτής του Γενικού, ο οποίος επίσης εκτελεί συσσώρευση το τελευταίο διάστημα. Η πολυπόθητη κίνηση ψηλότερα των 400 μονάδων του κλαδικού δείκτη, θα δώσει καθαρό σήμα εισόδου στις Τραπεζικές μετοχές, ενώ στον αντίποδα η απώλεια των 330 μονάδων, θα δυσχεράνει την τεχνική εικόνα του ΔΤΡ, με την περιοχή των 300 να αποτελεί την πρώτη στήριξη.

Στους επιμέρους τραπεζικούς τίτλους, η ΠΕΙΡ παραμένει η ελκυστικότερη διαγραμματικά, έχοντας διασπάσει το επίπεδο των 1,40 – 1,45 ευρώ. Ακολουθεί η ΕΤΕ, που πρέπει να επιχειρήσει ξανά να διατηρήσει νούμερα πάνω από τα 1,45 ευρώ, ενώ οι ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ θα πρέπει να κινηθούν άνω των 0,45 και 0,75 ευρώ αντίστοιχα.

Οι ιδιαίτερα χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, διατηρούν την συνέχιση της συσσώρευσης σαν το επικρατέστερο σενάριο για την ώρα. Η Ελληνική Αγορά παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία των Ξένων Αγορών, ενώ για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για νέα ανοδική κίνηση θα πρέπει να δούμε αυξητική τάση στον τζίρο (άνω των 60 εκατ.) συνοδευόμενη με μία κίνηση άνω των 685 - 690 μονάδων του Γενικού Δείκτη”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο στο υψηλό τεσσάρων μηνών σήμερα Παρασκευή 3/7 λόγω των ισχυρών δεδομένων των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ και μιας γρήγορης αύξησης της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες φρέναρε το ενδεχόμενο περαιτέρω ανάληψης ρίσκου.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,5%, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,69% φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου φθάνοντας στις 531 μονάδες, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας που αρχικά αυξήθηκε 0,4% είχε μεταβολή +0,28%.

Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας, οι οποίες εμφάνισαν μια από τις καλύτερες επιδόσεις τον προηγούμενο μήνα, επέκτειναν τα κέρδη τους, με τον σύνθετο δείκτη της Σαγκάης να φτάνει στο πιο υψηλό επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019 και στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,28%. Ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό για πάνω από μια δεκαετία τον Ιούνιο, έδειξε ο PMI Δείκτης Διαχειριστών Αγοράς Υπηρεσιών της Caixin / Markit.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 μειώθηκαν -0,2%, αλλά οι όγκοι ήταν χαμηλότεροι από το συνηθισμένο λόγω της αργίας των αγορών των ΗΠΑ την Παρασκευή για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Ακόμα και μετά από δύο μήνες ανάκαμψης των θέσεων εργασίας από τον Μάιο, η οικονομία των ΗΠΑ ανέκαμψε οριακά πάνω από το ένα τρίτο μιας ιστορικής πτώσης στις θέσεις εργασίας ύψους 20,787 εκατομμυρίων τον Απρίλιο.

Η ορμή της ανάκαμψης αντιμετωπίζει μια επιπλέον πρόκληση, καθώς ένα κύμα νέων μολύνσεων από COVID-19 ωθεί τις πολιτείες των ΗΠΑ να καθυστερήσουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αντιστρέψουν τα σχέδια για να επιτρέψουν στα καταστήματα να ανοίξουν ξανά και να συνεχίσουν τις δραστηριότητες.

Περισσότερες από τρεις δωδεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση στις περιπτώσεις COVID-19, με τις περιπτώσεις στη Φλόριντα να ξεπερνούν τις 10.000.

Από την άλλη πλευρά, τα διευρυμένα επιδόματα ανεργίας για την υποστήριξη εκείνων που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας πρόκειται να λήξουν στα τέλη αυτού του μήνα, αν και πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι το Κογκρέσο θα μπορούσε να επεκτείνει το μέτρο.

Οι διπλωματικές εντάσεις Σινο-Η.Π.Α. παρέχουν επίσης σκιές. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Walmart, Apple και Amazon.com Inc για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τη διατήρηση αλυσίδων εφοδιασμού σε περιοχές που σχετίζονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην δυτική επαρχία Xinjiang της Κίνας.