Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εκτόξευση τζίρου με νέα άνοδο στις Τράπεζες – Άλμα για τη Metlen

(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Νέα άνοδος για τον Γενικό Δείκτη -

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Σε σταθερά ανοδικό έδαφος βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα απόνερα του MSCI εξακολουθούν να παρέχουν πολύτιμα καύσιμα, διευρύνοντας το ράλι του Ιανουαρίου (+9,1%).

Η επίσπευση της διαδικασίας αναβάθμισης στις Αναπτυγμένες Αγορές, καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος δείχνει να ωφελείται περισσότερο από τις εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά, η εκτίμηση ότι οι μετοχές του Standard Greece θα μειωθούν από οκτώ σε πέντε ασκεί πιέσεις σε συγκεκριμένες εισηγμένες, λόγω των πιθανών εκροών.

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον στρέφεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου αφενός συνεχίζεται η δημοσίευση των εταιρικών μεγεθών για το δ’ τρίμηνο, αφετέρου απόψε αναμένεται η απόφαση της Federal Reserve για την πορεία των επιτοκίων. 

Πιο αναλυτικά, στην 18η συνεδρίαση του 2026, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει νέα αύξηση κατά +0,75% και διαμορφώνεται στις 2.330,98 μονάδες, κερδίζοντας κάτι περισσότερο από 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (2.313,62 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 18 μονάδες (από 2.322,54 έως 2.340,72 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτοξεύονται στα 261,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι πέντε συστημικές τράπεζες ενισχύονται σε νέο πολυετές υψηλό, την ίδια ώρα που η Metlen καταγράφει άνοδο της τάξης του +3%. Προς νέα κορυφές οδεύει η ΔΕΗ, η οποία ξεπερνά τα 19,7 ευρώ, ενώ σταθεροποιητικά κινούνται οι ΟΠΑΠ – ΟΤΕ.

Ανοδική πορεία για τις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος τρέχει ένα ράλι +20,8% ή 9,48 δισ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο, δίνει… παράταση στην ανοδική κίνηση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,93% και τις 2.798 μονάδες. Ώθηση παρέχουν και οι διαδοχικές εκθέσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανεβάζουν διαρκώς τον πήχη.

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς διευρύνεται στο +1,52% και τα 8,7 ευρώ (νέο υψηλό 5ετίας), η μετοχή της Αlpha Bank αυξάνεται στο +0,87% και τα 4,179 ευρώ (νέο υψηλό 10ετίας), η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +1,78% και τα 4,298 ευρώ (νέο υψηλό 10ετίας), ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σταθερή στα 15,785 ευρώ (υψηλό 10ετίας).

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Τρ. Κύπρου συσσωρεύει στο +0,21% και τα 9,34 ευρώ, τα οποία αποτελούν νέο ρεκόρ. H μετοχή της Optima Bank ενισχύεται στο +0,72% και τα 8,34 ευρώ, με τη μετοχή της CrediaBank να «παίζει» στο +0,54% και το 1,50 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,85% και 5.942 μονάδες), η μετοχή της Metlen ξεχωρίζει στο +3,37% και τα 44,84 ευρώ, παίρνοντας ώθηση από τη συμμετοχή στην GIGA -μια νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών δικτύων, με τη συμμετοχή τεχνολογικών κολοσσών (Amazon, Google κ.α.). Προς νέα υψηλά 18 ετών οδεύει η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται στο +1,97% και τα 19,7 ευρώ, ενώ στο +1,35% και τα 33,04 ευρώ διευρύνεται η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία απέχει μία ανάσα από το ρεκόρ του 1999 (33,67 ευρώ). Ράλι τρέχει η τιμή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία εκτοξεύεται στο +5,40% και τα 4,585 ευρώ (νέο υψηλό 19 ετών), παρασέρνοντας σε νέα ρεκόρ και τη μετοχή της Cenergy (+1,62% και 18,82 ευρώ). Jumbo και Lamda Development ακολουθούν στο +1%. Στον αντίποδα, πιέσεις ασκούνται στις τιμές των ΕΥΔΑΠ και Aktor Group, οι οποίες διολισθαίνουν πέριξ του -1,5.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,29% και 2.851 μονάδες), η μετοχή της Austriacard εκτινάσσεται στο +9,16% και τα 7,03 ευρώ, τα οποία αποτελούν το καλύτερο επίπεδο από τον Αύγουστο του ’23. Το ράλι από το ναδίρ του Νοεμβρίου (4,8 ευρώ) αγγίζει το +46%. Trade Estates και ΟΛΠ ακολουθούν με επιφυλακτική αύξηση κατά +1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Bally’s Intralot παραμένει εγκλωβισμένη στο 1,02 ευρώ, με τις τιμές των Alter Ego Media, Dimand, Qualco, Quest Συμμετοχών, AVAX, Ελλάκτωρ και Κρι Κρι να χάνουν από -1% έως -2%. Η μετοχή της Ideal Holding, η οποία σήμερα κατοχυρώνει το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου (0,15 ευρώ), «παίζει» στο -1,22% και τα 6,50 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 68 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 158,8 δισ. ευρώ.  

Χρηματιστήριο: Ποιοι ωφελούνται και ποιοι… κινδυνεύουν από τον MSCI

Ποιοι ωφελούνται από τον MSCI

Ως μάννα εξ ουρανού φαίνεται ότι έρχεται για την Ελλάδα η (ομολογουμένως ξαφνική) απόφαση του MSCI να επισπεύσει τα πράγματα και να προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση για την πιθανή αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στην κατηγορία των Development Markets.

Φορείς και θεσμοί καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις, σκέψεις και προβληματισμούς έως τις 16 Μαρτίου, με την οριστική απόφαση του οίκου να ακολουθεί στα τέλη του Μαρτίου και την εφαρμογή να ξεκινά από το rebalancing του προσεχούς Αυγούστου -δηλαδή πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

Εφόσον υπάρξει θετική έκβαση (το επικρατέστερο σενάριο), τότε αυτό σημαίνει ότι μέσα στο 2026 και οι τρεις σημαντικοί οίκοι θα έχουν πατήσει το… κουμπί για την επιστροφή της Αθήνας στο «κλαμπ» των Αναπτυγμένων Αγορών. Κι αυτό, διότι ο FTSE Russell έχει ήδη λάβει αντίστοιχη απόφαση (θα τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Σεπτέμβριο), ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο Stoxx.

Στον απόηχο της πρωτοβουλίας του MSC, ο Γενικός Δείκτης έκανε… πάρτι, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση σκαρφάλωσε άνω των 2.300 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2010 και επέκτεινε το «January Effect» στο +9,1%.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες θεωρούνται οι σίγουρα ωφελημένοι σε περίπτωση αναβάθμισης, εξακολουθούν να είναι οι μεγάλες πρωταγωνίστριες της bull market, με το ταμπλό να τις πριμοδοτεί από τις αρχές του 2026 με +20,8%.

Δεν είναι τυχαίο ότι φετινές υπεραξίες του κλάδου φθάνουν στο ποσό των 9,48 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η κεφαλαιοποίηση των επτά τραπεζικών μετοχών ξεπερνά πλέον τα 58,25 δισ. ευρώ.

Τα… «αλλά» της αναβάθμισης

Από την άλλη πλευρά, όμως, πολλαπλά ερωτηματικά αρχίζουν να ξεπηδούν για τα υπόλοιπα blue chips.

Εφόσον ο MSCI πράγματι αναβαθμίσει την Ελλάδα στις Development Markets, τότε αφενός ο MSCI Greece θα έχει μικρότερη στάθμιση (0,06% από 0,57%), έχοντας να ανταγωνιστεί αγορές, όπως του Παρισιού και του Λονδίνου, αφετέρου ο Standard Greece θα δει τον αριθμό των συμμετεχουσών μετοχών να μειώνεται σε πέντε (από οκτώ σήμερα στις Αναδυόμενες Αγορές).

Σύμφωνα με την άσκηση προσομοίωσης, η οποία έγινε με τιμές του περασμένου Οκτωβρίου, σ’ αυτές τις συνθήκες ο Standard Greece θα είχε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τον ΟΠΑΠ. Αντίθετα, εκτός θα έμειναν οι ΔΕΗ, ΟΤΕ και Jumbo, οι οποίες μαζί με τους ΔΑΑ, Titan Cenement, Cenergy, Motor Oil, Helleniq Energy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intralot, Viohalco, Aktor, Lamda, Aegean και Sarantis θα απάρτιζαν τoν Small Cap της Ελλάδας.

Παράλληλα, από τον Small Cap θα έβγαιναν οι Optima, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Autohellas, οι οποίες σήμερα συγκαταλέγονται κανονικά στη σύνθεση του δείκτη.

Βέβαια, από τον Οκτώβριο έως σήμερα έχουν υπάρξει σημαντικές αυξομειώσεις στις παραπάνω μετοχές, όπως κι αλλαγές στο free float, το οποίο επίσης διαδραματίζει ρόλο στα κριτήρια επιλογής του MSCI.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η επιστροφή του Χ.Α. στις Αναπτυγμένες Αγορές εκτιμάται ότι θα αποκαταστήσει το προφίλ, την αξιοπιστία και την αίγλη της Λεωφόρου Αθηνών (παράλληλα με τo deal εξαγοράς από τη Euronext), προσελκύοντας ποιοτικά κεφάλαια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Όμως ταυτόχρονα, αναμένεται να επιφέρει και ορισμένες αρνητικές εξελίξεις, όπως η μείωση του συντελεστή στάθμισης του MSCI Greece, η αποχώρηση κεφαλαίων που επενδύουν αποκλειστικά σε αναπτυσσόμενες αγορές, αλλά η διαφαινόμενη έξοδος τριών μετοχών από τον Standard Greece.

Από τα… αζήτητα στην απογείωση: Ο Έλληνας επιχειρηματίας που «κατακτά» το όριο των 200 εκατ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.