Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιστρέφει το γεωπολιτικό ρίσκο – Νευρικοί οι επενδυτές

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επιφυλακτικότητα αναμένεται να επικρατήσει στη σημερινή συνεδρίαση.

Με το βλέμμα στον διεθνή παράγοντα και τις «βαριές» γεωπολιτικές εξελίξεις ξεκινά η νέα εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καλείται να επιβιώσει εν μέσω ενός εξαιρετικά ευμετάβλητου και ασταθούς εξωγενούς περιβάλλοντος.

Τα όσα δραματικά έλαβαν χώρα στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά κυρίως το τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα, έχουν αναμφίβολα επιδεινώσει την επενδυτική ψυχολογία.

Κι όλα αυτά, σε μια χρονική συγκυρία, η οποία μέχρι πρότινος φαινόταν αρκετά υποστηρικτική για τη Λεωφόρο Αθηνών, με τα εταιρικά deals να παίρνουν εκ νέου… μπροστά (ΔΕΗ – Mytilineos) και τις διοικήσεις να συνεχίζουν την πολιτική των γενναιόδωρων μερισμάτων.

Ωστόσο, η εκτόξευση του γεωπολιτικού ρίσκου, σε συνδυασμό με την εμφανή διστακτικότητα της Federal Reserve να προχωρήσει σε άμεση χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, φαίνεται ότι ανατρέπουν τα δεδομένα.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Οι χαμηλές πτήσεις της Fourlis και η… τελευταία των blue chips

Σ’ αυτό το πλαίσιο, και με βάση τα τωρινά στοιχεία, η διάσπαση των 1.440 – 1.450 μονάδων αναμένεται να μπει στον… πάγο για το αμέσως επόμενο διάστημα, με τους επενδυτές να υιοθετούν μια πιο αμυντική στάση, έχοντας ως πρώτο σημείο στήριξης τις 1.380 και τις 1.360 μονάδες.

Για σήμερα, πάντως, το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης εκτιμάται ότι θα είναι η έντονη μεταβλητότητα, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε επιφυλακτικές κινήσεις εν αναμονή των εξελίξεων από το μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα, οικονομικά μεγέθη για το 2023 δημοσιεύουν οι Κρι Κρι, Orilina Properties, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (16/4), Jumbo, Lamda, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΘ (17/4) και Αλουμίλ (19/4). Επίσης, την Παρασκευή επίκειται το report του Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια νέα αναβάθμιση.

Χρηματιστήριο: Μερίσματα 700 εκατ. ευρώ μοιράζει φέτος η Ενέργεια

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, το κλίμα παραμένει νευρικό, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζει στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Το κύριο ζητούμενο αφορά το κατά πόσο πιθανό είναι να υπάρξει μια πλήρης και «ανοιχτή» σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ -ένα σενάριο το οποίο απεύχεται όλη η διεθνής κοινότητα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα προσυμβόλαια στις αγορές μετοχών της Ευρώπης δείχνουν ένα μικτό άνοιγμα στη συνεδρίαση. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures στη Wall Street ανακτούν ένα μέρος των μεγάλων απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία ήταν η χειρότερη του 2024.

Στην Ασία, πριν λίγο, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με απώλειες της τάξης του 1%, ενώ σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν και οι βασικοί δείκτες σε Αυστραλία, Κορέα και Χονγκ Κονγκ. Αντίθετα, με άνοδο 1,2% τερμάτισε το χρηματιστήριο στη Σαγκάη.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)