Skip to main content

Χρηματιστήρια: Τα πρώτα… σύννεφα και το μεγάλο δίλημμα

Η πρώτη διορθωτική κίνηση για τις μετοχές μέσα στο 2024.

Μπροστά σ’ ένα ολοένα και πιο επίμονο δίλημμα φαίνεται ότι βρίσκονται οι επενδυτές στις παγκόσμιες αγορές μετοχών, ενόσω σταδιακά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την παρουσία ορισμένων ανησυχητικών ενδείξεων, τις οποίες μέχρι πρότινος -είτε θελημένα, είτε εκ παραδρομής- αγνοούσαν πλήρως.

Το βασικό ερώτημα, το οποίο τριβελίζει το μυαλό των περισσότερων ξένων traders, συμπυκνώνεται στο εξής: Ισχυρά οικονομικά μεγέθη, τα οποία στηρίζουν την εταιρική κερδοφορία, ή αδύναμη αγορά εργασίας, η οποία θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων;

Αυτήν την στιγμή, με μια εντελώς αντικειμενική ματιά, είναι σαφές ότι, ιδίως στην περίπτωση των ΗΠΑ, η οποία αποτελεί τον βασικό οδηγό για την παγκόσμια οικονομία, η κατάσταση είναι η παρακάτω: Ευοίωνη αγορά εργασίας και ένα ΑΕΠ, το οποίο απέχει παρασάγγας από το ενδεχόμενο μιας ύφεσης.

Αυτή η κατάσταση φέρνει τους επενδυτές μπροστά σ’ ένα αδιέξοδο, το οποίο αναπόφευκτα θα κληθεί να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή και η κεντρική τράπεζα. Γιατί, για όσο διάστημα η αγορά εργασίας και η οικονομία ευρύτερα παραμένουν ισχυρές, οι νομισματικές αρχές θα δυσκολεύονται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό και επομένως, να ξεκινήσουν την πολυπόθητη μείωση των ιστορικά υψηλών επιτοκίων.

Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα, οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street κατέγραψαν το χειρότερο πενθήμερο του 2024, με τον Dow Jones να χάνει 2,27% και τους S&P 500 – Nasdaq 100 περίπου 1%. Παρόμοια ήταν η εικόνα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία, όπου ο προβληματισμός πήρε τη θέση της άκρατης αισιοδοξίας.

Συνθήκες… διόρθωσης

Αρκετά στελέχη της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, έχουν ήδη σπεύσει να αμφισβητήσουν τη βεβαιότητα των αγορών για τρεις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024. Κάτι το οποίο μπορεί να αναθεωρήσει ακόμη και τη σχεδόν βέβαιη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Αυτά τα σενάρια έρχονται να λάβουν επιπλέον στήριξη από την ανοδική πορεία του πετρελαίου, το οποίο «φιγουράρει« στα πέριξ των 90 δολαρίων/βαρέλι, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε ολόκληρους μήνες, ενόσω η ένταση στη Μέση Ανατολή παραμένει αυξημένη, ιδίως μετά τις απώλειες των Ιρανών από τα ισραηλινά χτυπήματα .

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το δυναμικό ράλι – έκπληξη του α’ τριμήνου και την ανάγκη για κατοχύρωση ενός μέρους των κερδών, έχουν καλλιεργήσει τις συνθήκες για μια μίνι – διόρθωση στις αγορές μετοχών, οι οποίες αναδιπλώνονται από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Κι αυτό ισχύει τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στις Ευρώπη – Ασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης μεταβλητότητας στη Wall Street –γνωστός και ως VIX– αναρριχάται στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα πρώτα σύννεφα

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετούς μήνες, οι επενδυτές αρχίζουν να διαβλέπουν ορισμένα «σύννεφα» στον μέχρι πρότινος «καθαρό» ουρανό, ο οποίος στην πραγματικότητα κρύβει μια σειρά άγνωστων μεταβλητών:

Γεωπολιτικές εντάσεις, προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, εταιρικά μεγέθη α’ τριμήνου, αβέβαιη νομισματική πορεία. Η δε, πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι οι τραπεζίτες δεν βιάζονται να χαλαρώσουν τις πιστωτικές συνθήκες (δηλαδή να μειώσουν τα επιτόκια) ήταν το κερασάκι στην… τούρτα.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι περιμένουν ότι η Federal Reserve θα απογοητεύσει για ακόμη μία φορά τις αγορές, μην προχωρώντας σε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο ή υλοποιώντας λιγότερες από τρεις μειώσεις μέσα στο 2024. Και μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του 2024, οι επενδυτές πόνταραν σε έως και έξι μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η HellasFin, σε μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία των αμερικανικών μετοχών στο β’ τρίμηνο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας υποχώρησης κατά 5% έως 9%. Βέβαια, αυτή η αναδίπλωση δεν αναιρεί το θετικό μακροπρόθεσμο story.

Έτσι, «μια τέτοια εξέλιξη δύναται να δημιουργήσει μια πολύ ευνοϊκή συνθήκη εισόδου στη “μητέρα” των χρηματιστηριακών αγορών» σχολιάζει, παράλληλα, «βλέποντας» την επόμενη ανοδική κίνηση του S&P 500 να φθάνει έως τις 6.000 μονάδες.

Η πορεία του δείκτη μεταβλητότητας VIX μέσα στους τελευταίους μήνες

• 21 μονάδες στις 20 Οκτωβρίου
• 18 μονάδες στις 30 Οκτωβρίου
• 14 μονάδες στις 10 Νοεμβρίου
• 13 μονάδες στις 20 Νοεμβρίου
• 12 μονάδες στις 30 Νοεμβρίου
• 12 μονάδες στις 10 Δεκεμβρίου
• 13 μονάδες στις 20 Δεκεμβρίου
• 13 μονάδες στις 2 Ιανουαρίου
• 13 μονάδες στις 16 Ιανουαρίου
• 13 μονάδες στις 30 Ιανουαρίου
• 14 μονάδες στις 12 Φεβρουαρίου
• 15 μονάδες στις 20 Φεβρουαρίου
• 13 μονάδες στις 29 Φεβρουαρίου
• 15 μονάδες στις 11 Μαρτίου
• 13 μονάδες στις 20 Μαρτίου
• 14 μονάδες στις 2 Απριλίου
• 16 μονάδες στις 5 Απριλίου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)