Skip to main content

Τζ. Πάουελ: Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια

Ισχυρότερες από το αναμενόμενο πιέσεις στις τιμές στην αρχή του έτους

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να αξιολογήσουν την τρέχουσα κατάσταση του πληθωρισμού, διατηρώντας αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων.

Μιλώντας ειδικά για τις ισχυρότερες από το αναμενόμενο πιέσεις στις τιμές στην αρχή του έτους, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν βιάζονται να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική.

«Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι πρόσφατες μετρήσεις αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από μια απλή έξαρση», δήλωσε ο Πάουελ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ

«Δεν θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο να μειώσουμε το βασικό επιτόκιο έως ότου έχουμε μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», πρόσθεσε.

Οι παρατηρήσεις έρχονται δύο εβδομάδες αφότου η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια αποφάσισε εκ νέου να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια.

Οι αγορές αναμένουν ευρέως ότι η FOMC θα αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της φέτος, αν και χρειάστηκε να αναπροσαρμόσει τις προοπτικές της για τον χρόνο και την έκταση των περικοπών, καθώς ο πληθωρισμός διατηρείται επίμονα υψηλότερα.

Οι οικονομικοί δείκτες ιδίως στην αγορά εργασίας και στις καταναλωτικές δαπάνες, που έχουν αντέξει, δίνουν χρόνο στη Fed να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων πριν προχωρήσει σε κινήσεις.

Σχεδόν όλοι οι άλλοι δείκτες πληθωρισμού δείχνουν ποσοστά άνω του 3%.