Skip to main content

Wall: Πετρέλαιο και Fed επιδείνωσαν το επενδυτικό κλίμα στις τελευταίες συνεδριάσεις

REUTERS/Brendan McDermid

Και οι τρεις δείκτες υποχωρούσαν προς στιγμή προς το τέλος της συνεδρίασης περισσότερο από 2% από τα υψηλά της ημέρας. 

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στα στοιχεία για την απασχόληση Μαρτίου στις ΗΠΑ. Η άνοδος των τιμών πετρελαίου και οι φόβοι ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων είναι παράγοντες που έχουν επιδεινώσει το επενδυτικό κλίμα τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ο Dow Jones απώλεσε 530,16 μονάδες ή 1,35%, για να κλείσει στις 38.596,98 μονάδες, επιστρέφοντας σε πτώση μετά την άνοδο των περίπου 300 μονάδων στην αρχή της συνεδρίασης. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,23% στις 5.147,21 μονάδες, αλλάζοντας πορεία από τα αρχικά κέρδη 0,9%. Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε με πτώση 1,4% στις 16.049,08 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες υποχωρούσαν προς στιγμή προς το τέλος της συνεδρίασης περισσότερο από 2% από τα υψηλά της ημέρας.

Η τιμή brent ξεπέρασε το φράγμα των 90 δολαρίων το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού κινήθηκε πάνω από τα 86 δολάρια, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Οκτώβριο, εν μέσω ανησυχιών ότι οι τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πληθωρισμό.

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι, εξέφρασε την αμφιβολία του για το εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια με τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονος. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αυξήθηκε ξανά παρά την αρχική αποκλιμάκωση μετά τις δηλώσεις του Κασκάρι, διαμορφούμενη στο 4,33%, αφού νωρίτερα κινείτο στο 4,29%. Η παραμένει πάντως ακριβή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο S&P 500 διαπραγματεύεται σε επίπεδα κατά 33% υψηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο, σύμφωνα με τον Σαμ Στόβαλ, στρατηγικό αναλυτή της CFRA Research.

«Το πραγματικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η άνοδος των τιμών πετρελαίου. Οι επενδυτές φοβούνται για αντίποινα από το Ιράν κατά του Ισραήλ. Εάν ξεσπάσει μία απευθείας σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, τότε υπάρχει κίνδυνος διακοπής της προσφοράς πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή», αναφέρει ο Ματ Μαλέι της Miller Tabak + Co.