Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Ξεθωριάζει» η ανοδική αντίδραση – Σε δοκιμασία οι 1.380 μονάδες

INTIME – NEWS

Επιστρέφουν οι πωλητές, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τις 1.380 μονάδες.

Από δυνάμεις φαίνεται ότι ξεμένει η πρωινή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να ανακτούν τα ηνία, θέτοντας σε κίνδυνο τις βασικές στηρίξεις των 1.380 μονάδων.

Παρά το θετικό ξεκίνημα, οι ρευστοποιήσεις σταδιακά επικρατούν σε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς, με τα αρνητικά πρόσημα να κυριαρχούν για 3η διαδοχική ημέρα και 6η φορά στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις.

Εάν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος λόγος για την εν εξελίξει πτώση, είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλο ότι η ελληνική αγορά χρειάζεται έναν νέο θετικό καταλύτη, ενόσω οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των φετινών κερδών.

Στη σημερινή συνεδρίαση, συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κάμψη κατά 0,27% και διαμορφώνεται στις 1.379,98 μονάδες, χάνοντας σχεδόν τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.383 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 15 μονάδες (1.379,91 έως 1.394,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 54 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί κατά τουλάχιστον 1%, θέτοντας σε δοκιμασία τα 7 ευρώ. Σε αρνητικό έδαφος πορεύεται και η Motor Oi. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΔΕΗ ανακάμπτει στο +1% και τα 11,4 ευρώ, ενώ άνω του 1% κερδίζει η μετοχή της Aegean.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν διορθώσει κατά τουλάχιστον 10%

Συνεχίζεται η διόρθωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, όπως και η υπόλοιπη αγορά, συνεχίζει τη διορθωτική πορεία από τα υψηλά έτους (-8%), με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,54% και τις 1.157 μονάδες, οδεύοντας προς την 7η διαδοχική αρνητική συνεδρίαση.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διολισθαίνει στο -1,27% και τα 6,992 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,48% και τα 3,702 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,23% και το 1,7725 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alph Bank είναι αμετάβλητη στο 1,56 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,40% και 3.315 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil συρρικνώνεται στο -1,7% και τα 26,5 ευρώ, παρά τα ικανοποιητικά μεγέθη του 2023 αλλά και το υψηλότερο μέρισμα για φέτος. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Jumbo – Quest, ενώ οι μετοχές των Coca Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χάνουν 0,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ ανακάμπτει στο +1,4% και τα 11,4 ευρώ, με τις μετοχές των Aegean, ΟΠΑΠ και Σαράντης να έπονται έως το +1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,29% και 2.287 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,5% και τα 5,10 ευρώ, έχοντας απολέσει τουλάχιστον 8% στο τελευταίο 30ήμερο. Πτώση άνω του 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Αλουμύλ και Epsilon. Αντίθετα, οι μετοχές των Austriacard και Fourlis κερδίζουν τουλάχιστον 1%, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να διευρύνεται στο +2,4% και τα 3,3 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 54 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 95,1 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Προς 7η διαδοχική πτώση οι τράπεζες – Διόρθωση 5,5%

«Μουδιάζει» η αντίδραση

Εάν και το ξεκίνημα στη συνεδρίαση ήταν εν μέρει ενθαρρυντικό, το θετικό κλίμα δεν κράτησε για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει παραδοθεί εκ νέου στις διαθέσεις των πωλητών, χάνοντας το σύνολο των ημερήσιων κερδών.

Κάπως, έτσι, η ελληνική αγορά κινδυνεύει να δώσει συνέχεια στις απώλειες των 47 μονάδων, οι οποίες έχουν καταγραφεί μέσα στο προηγούμενο εξαήμερο (από 21/3 έως 3/4), παλεύοντας ταυτόχρονα να υπερασπιστεί τα κρίσιμα όρια των 1.380 μονάδων.

Η μέχρι στιγμής αντοχή των πρώτων βασικών στηρίξεων, όπως συνέβη και στη χθεσινή συνεδρίαση (3/4), αναμφίβολα λειτουργεί ως ένα ανάχωμα στις ρευστοποιήσεις, ενισχύοντας την εκτίμηση για τον βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα της καθοδικής πορείας.

Ανδριόπουλος: Ο «βασιλιάς» του real estate που ξεκίνησε από τα… McDonald’s

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας ακόμα μεγαλύτερης διορθωτικής κίνησης στο άμεσο μέλλον -ένα σενάριο, το οποίο θα δοκιμάσει τα κεκτημένα του α’ τριμήνου του 2024.

Ανεξαρτήτως όλων αυτών, πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι το Χρηματιστήριο χρειάζεται νέους θετικούς καταλύτες, καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη αποτιμήσει τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη, τα γενναιόδωρα μερίσματα και την υπεραπόδοση της οικονομίας. Κάτι το οποίο αντανακλάται στην -εδώ και αρκετές εβδομάδες- αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διασπάσει τις επόμενες αντιστάσεις των 1.440 – 1.450 μονάδων.

Ορισμένα νέα επιχειρηματικά deals, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και στην επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε ανοδική τροχιά. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι μακροπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει το…. παραμικρό, με την τάση να παραμένει θετική και τον στόχο των 1.500 μονάδων να διατηρείται επί τάπητος.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το -12% στην Πειραιώς και το κόντρα… ράλι στην Optima

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η μεταβλητότητα παραμένει κυρίαρχη στις διεθνείς αγορές μετοχών, οι οποίες δείχνουν να έχουν «κατεβάσει» ρυθμούς, μετά τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ του Μαρτίου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,13% και τις 510 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,06%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,45% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,09%. Αντίθετα, ο ιταλικός FTSE MIB μειώνεται κατά 0,03%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά την τριήμερη πτώση, τα προσυμβόλαια του Dow Jones ανακάμπτουν κατά 100 μονάδες.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)