Skip to main content

Χρηματιστήριο: Προς 7η διαδοχική πτώση οι τράπεζες – Διόρθωση 5,5%

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Σε αρνητικό έδαφος παραμένουν οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές.

Την έβδομη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση ετοιμάζεται να συμπληρώσει ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος βρίσκεται σταθερά σε αρνητικό έδαφος από τις 22 Μαρτίου, ενώ εφόσον και σήμερα τερματίσει στο «κόκκινο» (αυτήν την στιγμή χάνει 0,12%), τότε θα συμπληρώσει το μεγαλύτερο καθοδικό σερί του 2024.

Οι συνολικές απώλειες σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ανέρχονται σε 67 μονάδες ή αλλιώς στο -5,5%, δημιουργώντας μια απόσταση της τάξης του 8,5% από τα πρόσφατα υψηλά 8ετίας των 1.269 μονάδων.

Φυσικά, η εν λόγω οπισθοχώρηση εξηγείται εν πολλοίς από το ισχυρό ράλι των προηγούμενων μηνών, καθώς σε επίπεδο 12μήνου ο κλαδικός δείκτης καταγράφει άλμα της τάξης του 50%. Κέρδη άνω του 20% εμφανίζει και σε επίπεδο 6μήνου, ενώ η μεταβολή από τις αρχές του 2024 κυμαίνεται στα όρια του 10%.

Την ίδια στιγμή, ρόλο στη μεταβλητότητα διαδραματίζουν και τα σενάρια για το ύψος των φετινών μερισμάτων, καθώς οι διοικήσεις βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές για το εύρος της επιβράβευσης των μετόχων.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν διορθώσει κατά τουλάχιστον 10%

Οι επιδόσεις ανά τράπεζα

Στις επιμέρους τράπεζες, η μετοχή της Alpha Bank απέχει 12% από τα υψηλά έτους του 1,79 ευρώ, αν και συνεχίζει να παρουσιάζει άνοδο της τάξης του +32% στο 12μηνο (+1% η μεταβολή στο 2024).

Στην περίπτωση της Eurobank, η απόσταση από τις «κορυφές» του 2024 (1,95 ευρώ) υπολογίζεται στο -8%, με τη μετοχή πάντως να κερδίζει +10% στο α’ τρίμηνο και +44% στο 12μηνο.

Η Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά της, εμφανίζει τη μικρότερη διόρθωση του κλάδου, με απώλειες μόλις -6% από τα υψηλά των 7,4 ευρώ. Από τις αρχές του έτους, δε, διευρύνεται κατά +12,5%, οδηγώντας τη μεταβολή του 12μηνου στο +56%.

Τέλος, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε τη διάθεση του 27% των μετοχών του δημοσίου, έχει διορθώσει κατά -12% από τις «κορυφές» των 4,2 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να ενισχύεται κατά +16% στο 2024 και κατά  +76% στο 12μηνο.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Optima Bank, η οποία αν και δεν ανήκει στις συστημικές τράπεζες, φιγουράρει στο υψηλότερο επίπεδο της σύντομης χρηματιστηριακής της πορείας. Ενδεικτικά, αυτήν την στιγμή βρίσκεται στα 8,5 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 9% στο 2024 και ανεβάζοντας στο +18% τη μεταβολή από την ημέρα εισαγωγής της στο Χ.Α. (Οκτώβριος ’23).

Δεν χρειάζεται ανησυχία

Πάντως, η εικόνα των τραπεζών, παρά την εν εξελίξει μεταβλητότητα, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως απολύτως ικανοποιητική, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από τις περισσότερες εκθέσεις των αναλυτών.

Για του λόγου το αληθές: Οι μετοχές βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον τελευταίο γύρο των ανακεφαλαιοποιήσεων, η κερδοφορία αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική για 3ο διαδοχικό έτος (2022 – 2024) παρά την προοπτική μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, ενώ η μερισματική απόδοση εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)