Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αφομοίωση κερδών στο ταμπλό – Συνεχίζει το ράλι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σταθεροποιητικές κινήσεις, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.417 μονάδες.

Τα σημαντικά κέρδη της Πέμπτης (+1,2%) επιχειρεί να αφομοιώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατηρείται στην περιοχή των 1.410 – 1.420 μονάδων, εν μέσω των κυοφορούμενων επιχειρηματικών deals, αλλά και της στασιμότητας στο εξωτερικό.

Σήμερα, μάλιστα, περιμένουμε εκτόξευση του συναλλακτικού τζίρου, καθώς το μεσημέρι έχουμε την τριπλή λήξη των παραγώγων, ενώ στο κλείσιμο θα ακολουθήσει το rebalancing των δεικτών του FTSE Russell.

Και μην ξεχνάμε ότι το βράδυ, γύρω στα μεσάνυχτα, ο Moody’s θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία, με την αγορά να προσβλέπει σε μια αναβάθμιση, η οποία θα φέρει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητες απώλειες κατά 0,04% και διαμορφώνεται στις 1.417,02 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.417,64 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.416,73 έως 1.422,91 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει να «πρωταγωνιστεί», σκαρφαλώνοντας σε νέα υψηλά 25ετίας, ενόσω πληθαίνουν οι φήμες για το deal πώλησης στην Τέρνα Ενεργειακή. Υπενθυμίζεται ότι χθες οι μετοχές των δύο εταιρειών έκαναν ράλι 6% και 7%, αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, η Εθνική Τράπεζα υπαναχωρεί ελαφρώς κάτω των 7,10 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται άνω του 1% και φθάνει εκ νέου στα 11,5 ευρώ.

Σταθερές οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος, αφομοιώνοντας τα κεκτημένα, τα οποία μέσα στο 2024 ανέρχονται στο +14%. Έτσι, σήμερα βρίσκεται στο -0,03% και τις 1.204 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας χάνει περίπου 1% και αναδιπλώνεται στα 7,08 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank παραμένει στο 1,68 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,15% και τα 4,006 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,73% και το 1,793 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,04% και 3.420 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύεται στο +0,7% και τα 16,3 ευρώ, ενώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης έφθασε έως τα 17 ευρώ. Μάλιστα, ο τζίρος ήδη υπερβαίνει το 1,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της ΔΕΗ αυξάνεται στο +1% και τα 11,5 ευρώ, με τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ και Autohellas να ακολουθούν πέριξ του +0,5%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Quest, Titan, Aegean και Motor Oil χάνουν έως 0,9%, ενώ οι μετοχές των Aegean και ΕΥΔΑΠ διολισθαίνουν κατά -1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,03% και 2.387 μονάδες), η μετοχή της Αλουμύλ ξεχωρίζει θετικά στο +3,7% και τα 2,8 ευρώ, με τις μετοχές των Intracom, Kρι – Κρι και Profile να διευρύνονται κατά τουλάχιστον 1%. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Epsilon και Intralot περιορίζονται κατά περίπου 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 24 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,5 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Τα εταιρικά deals κρατούν… ζεστή τη μηχανή

Σταθερά άνω των 1.400 μονάδων

Τα κυοφορούμενα εταιρικά deals φαίνεται ότι αποτελούν το καλύτερο «καύσιμο» για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιστρέφει δυναμικά άνω των 1.400 μονάδων, ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος της πρόσφατης διόρθωσης.

Και μπορεί σε επίπεδο τρέχουσας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης να παραμένει σε αρνητικό έδαφος, αλλά πλέον η απόσταση από τις «κορυφές» των 1.434 μονάδων είναι αρκετά μικρή, μην υπερβαίνοντας τις 15 – 20 μονάδες.

Από τις αρχές του έτους, η Λεωφόρος Αθηνών μετρά συνολική μεταβολή άνω του +9%, γεγονός το οποίο επιτρέπει σε ορισμένους πωλητές να κατοχυρώσουν τα υψηλά κέρδη και να αφομοιώσουν τα κεκτημένα.

Σε κάθε περίπτωση, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει θετική, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται σταθερά άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή των 1.280 μονάδων.

Επόμενες αντιστάσεις, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, τοποθετούνται στις 1.450 μονάδες, ενώ οι βασικές στηρίξεις συναντώνται στις 1.380 μονάδες.

Τριπλή λήξη, rebalancing και Moody’s

Στο μεταξύ, για σήμερα περιμένουμε μια συνεδρίαση πολύ υψηλών… ρυθμών, καθώς το μεσημέρι αναμένεται η τριπλή λήξη των παραγώγων σειράς Μαρτίου και α’ τριμήνου, ενώ στο κλείσιμο ακολουθεί το rebalancing των δεικτών του FTSE Russell, με τη μετοχή της Πειραιώς να αυξάνει τη στάθμισή της, μετά το πρόσφατο placement.

Και το βράδυ, φυσικά, υπάρχει ο Moody’s, ο οποίος θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία. Ο αμερικανικός οίκος είναι ο μοναδικός, ο οποίος διατηρεί τη χώρα στην κατηγορία… σκουπίδια. Επομένως, η αγορά προσδοκά ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, κάτι το οποίο θα επαναφέρει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Εκεί δηλαδή, όπου ήδη την τοποθετούν οι Fitch, Standard & Poor’s και DBRS.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο θα μείνει κλειστό, λόγω της αργίας της Καθαρής Δευτέρας.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, τα απογοητευτικά στοιχεία για τις τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, με τα στοιχήματα πλέον να θεωρούν τον Ιούνιο ως τον επικρατέστερο μήνα έναρξης της σταδιακής χαλάρωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 506 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,10%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)