Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τα εταιρικά deals κρατούν… ζεστή τη μηχανή

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σήμερα η τριπλή λήξη των παραγώγων, το rebalancing και ο Moody's.

Τα κυοφορούμενα εταιρικά deals φαίνεται ότι αποτελούν το καλύτερο «καύσιμο» για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χθες επέστρεψε δυναμικά άνω των 1.400 μονάδων, ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος της πρόσφατης διόρθωσης.

Και μπορεί σε επίπεδο τρέχουσας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης να παραμένει σε αρνητικό έδαφος, αλλά πλέον η απόσταση από τις «κορυφές» των 1.434 μονάδων είναι αρκετά μικρή, μην υπερβαίνοντας τις 17 μονάδες (1.417 έναντι 1.434).

Αναμφίβολα, ρόλο βασικού «πρωταγωνιστή» έχουν τα διακινούμενα σενάρια για το πιθανό deal στην Τέρνα Ενεργειακή, η οποία στη χθεσινή συνεδρίαση «πέταξε» στο +7% και τα 18,2%, με τζίρο σχεδόν 13 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Γ. Περιστέρης, βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Βέβαια, αντίστοιχες πληροφορίες είχαν διακινηθεί και το προηγούμενο διάστημα. Μένει να αποδειχθεί αν αυτήν τη φορά υπάρχει και καπνός και φωτιά.

Σε κάθε περίπτωση, το κυοφορούμενο deal, εκτός της Τέρνα Ενεργειακή, φέρνει στο προσκήνιο και τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία «φιγουράρει» στα 16,2 ευρώ και στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 25ετίας.

Από εκεί και πέρα, ωφελημένη της σεναριολογίας είναι και οι υπόλοιπες μετοχές στον κλάδο της ενέργειας, με τη Mytilineos να ανακάμπτει στο +3,4% και τα 36,4 ευρώ. Η Motor Oil, δε, χθες εκτοξεύθηκε στο +5,8% και στα 27,6 ευρώ, ακολουθώντας την ευρύτερη ανοδική τάση.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το +25% στην Εθνική και το ράλι στην εταιρεία… κρουαζιέρας

Τριπλή λήξη, rebalancing και Moody’s

Στο μεταξύ, για σήμερα περιμένουμε μια συνεδρίαση πολύ υψηλών… ρυθμών, καθώς το μεσημέρι αναμένεται η τριπλή λήξη των παραγώγων σειράς Μαρτίου και α’ τριμήνου, ενώ στο κλείσιμο ακολουθεί το rebalancing των δεικτών του FTSERussell, με τη μετοχή της Πειραιώς να αυξάνει τη στάθμισή της, μετά το πρόσφατο placement.

Και το βράδυ, φυσικά, υπάρχει ο Moody’s, ο οποίος θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία. Ο αμερικανικός οίκος είναι ο μοναδικός, ο οποίος διατηρεί τη χώρα στην κατηγορία… σκουπίδια. Επομένως, η αγορά προσδοκά ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, κάτι το οποίο θα επαναφέρει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Εκεί δηλαδή, όπου ήδη την τοποθετούν οι Fitch, Standard & Poor’s και DBRS.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο θα μείνει κλειστό, λόγω της αργίας της Καθαρής Δευτέρας.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, τα απογοητευτικά στοιχεία για τις τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, με τα στοιχήματα πλέον να θεωρούν τον Ιούνιο ως τον επικρατέστερο μήνα έναρξης της σταδιακής χαλάρωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη ετοιμάζονται για μια υποτονική συνεδρίαση, αφομοιώνοντας τα πρόσφατα ιστορικά ρεκόρ. Οριακές διακυμάνσεις παρατηρούνται και στα futures της Wall Street, η οποία χθες έκλεισε με ήπιες απώλειες.

Στην Ασία, τέλος, τα κυριότερα χρηματιστήρια αποχαιρέτησαν την εβδομάδα στο… κόκκινο, με τον Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ να χάνει 1,6% και τον Kospi στην Κορέα να περιορίζεται κατά σχεδόν 2%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)