Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι 1.400 μονάδες και το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις παρυφές των 1.400 μονάδων

Με το βλέμμα στις εγχώριες -και όχι μόνο- εξελίξεις θα κινηθεί και σήμερα (14/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις προσεκτικές κινήσεις στο ταμπλό, μην παίρνοντας περιττά ρίσκα.

Εξάλλου, όπως έχει φανεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, η αγορά χαρακτηρίζεται από μια έντονη μεταβλητότητα, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει επιτρέψει την επαναφορά του Γενικού Δείκτη στα πρόσφατα υψηλά των 1.434 μονάδων.

Ως εκ τούτου, η Λεωφόρος Αθηνών παραμένει στα όρια των 1.400 μονάδων. Παρ’ όλα αυτά, η μεταβολή από τις αρχές του 2024 εξακολουθεί να υπερβαίνει το +8%, ενώ στο τελευταίο 12μηνο ξεπερνά το +33%.

Επομένως, η τρέχουσα αστάθεια μόνο προβληματισμό δεν μπορεί να προκαλεί, δεδομένου ότι οι υψηλές αποδόσεις δικαιολογούν μια… στάση εκ μέρους των αγοραστών, οι οποίοι έχουν «τρέξει» ένα ράλι διάρκειας πέντε μηνών.

Στο μεταξύ, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει θετική, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει απόσταση ασφαλείας από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 συνεδριάσεων, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή των 1.280 μονάδων.

Τριπλή λήξη παραγώγων και Moody’s

Το βλέμμα των επενδυτών, ομολογουμένως, στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα και τις ανακοινώσεις για τα φετινά μερίσματα, τα οποία είναι ιδιαιτέρως αυξημένα σε σχέση με πέρυσι -παρότι οι αναλυτές σε ορισμένες περιπτώσεις περίμεναν κάτι καλύτερο.

Την ίδια ώρα, η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς εξακολουθεί να μαγνητίζει το ενδιαφέρον, κάτι που αντικατοπτρίζεται στους μόνιμα υψηλούς ημερήσιους συναλλακτικούς τζίρους. Έχοντας σταθεροποιηθεί στα 4 ευρώ, το στοίχημα είναι πότε ακριβώς θα αρχίσει να πορεύεται προς τις επόμενες αντιστάσεις.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι αύριο (15/3) έχουμε την τριπλή λήξη των παραγώγων για τον Μάρτιο και το α’ τρίμηνο, το rebalancing στους δείκτες του FTSE Russell, αλλά και το report του Moody’s, ο οποίος είναι ο μοναδικός οίκος που διατηρεί την Ελλάδα στην κατηγορία… σκουπίδια.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η υποχρεωτική πρόταση στην Entersoft και οι… «καυτές» 18 μέρες στην Κρι Κρι

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι αγορές περιμένουν ακόμη μία κρίσιμη μέτρηση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν οι τιμές χονδρικής. Οι αναλυτές περιμένουν άνοδο 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο.

Κι όλα αυτά, εν όψει της συνεδρίασης της Federal Reserve στις 19 και 20 Μαρτίου, η οποία εκτός απροόπτου θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα για ακόμη μία φορά, μεταθέτοντας την πρώτη αύξηση για το καλοκαίρι.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα futures στη Wall Street εμφανίζουν μικρή άνοδο, ενώ τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη ετοιμάζονται για ένα υποτονικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση. Στην Ασία, τέλος, τα κυριότερα χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)