Skip to main content

Οι πολεμικές βιομηχανίες ανεβάζουν τα χρηματιστήρια

REUTERS/Benoit Tessier

Απογειώνονται οι μετοχές των αμυντικών βιομηχανιών

Ο πόλεμος είναι κακός σχεδόν για όλους… αλλά καλός για τις αμυντικές βιομηχανίες. Ή τουλάχιστον για κάποιες από αυτές.

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σχεδόν έξι μήνες μετά την έκρηξη του πολέμου στη Γάζα, 10 αμυντικές βιομηχανίες -τέσσερις αμερικανικές και έξι ευρωπαϊκές-  έχουν δει τις μετοχές τους να απογειώνονται. Τρεις από αυτές και μάλιστα ευρωπαϊκές είδαν τις μετοχές  τους να διαπραγματεύονται σε ιστορικά υψηλά:  οι γαλλικές Dassault Aviation και Thales και η βρετανική BAE Systems.

Η Dassault που κατασκευάζει τα μαχητικά Rafale είδε τη μετοχή της να αυξάνεται κατά 8,30%- σε νέα ιστορικά υψηλά των 187,80 ευρώ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο 18,6%.

Στα υψηλά όλων των εποχών έφτασαν το ίδιο διάστημα και οι μετοχές της γαλλικής Thales, καθώς η τιμή έχει αυξηθεί στο CAC 40 κατά 11%, ενώ στο συσσωρευμένο ποσοστό του έτους ενισχύθηκε κατά 18,3%.

Η βρετανική εταιρεία  BAE Systems , ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατιωτικός εργολάβος στον κόσμο, έχει κερδίσει 9,6% στις αγορές μετά την επίθεση της Χαμάς, ενώ σε επίπεδο έτους αυξήθηκε κατά 25,9% το 2023.

Αιχμή του δόρατος

Οι αμυντικές βιομηχανίες της Γηραιάς ηπείρου αναδεικνύονται μάλιστα σε «αιχμή του δόρατος» για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς κάποιες είδαν τις μετοχές τους να αυξάνονται περισσότερο από 30%, κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση.

Οι αμυντικές βιομηχανίες ανθούν άλλωστε, καθώς η Ευρώπη «ντύνεται όλο και περισσότερο στο χακί» λόγω των απειλών του Ρώσου προέδρου Πούτιν ακόμη και για πυρηνικό πόλεμο, αλλά και ενόψει της πιθανής εισόδου του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η γερμανική Rheinmetall, οι γαλλικές Safran και Thales, η ιταλική Leonardo, η Rolls-Royce, ακόμη και η ισπανική Indra ηγούνται της ανόδου των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές «μυρίζουν» μεγάλα κέρδη : Η Rheinmetall είδε τη μετοχή της να αυξάνεται κατά 45% εντός του γερμανικού Dax, η Safran σημείωσε άνοδο 24% το 2023 ,η Rolls-Royce κατά 30% στο πλαίσιο του  Ftse 100, η  Indra πάνω από 28% και η Ιταλική Leonardo Drs 13,2%.

Οι μετοχές της Thales έχουν μάλιστα κερδίσει περισσότερο από 10,40% από τον Ιανουάριο, πάνω  από 12% την τελευταία χρονιά και 36% τα πέντε προηγούμενα χρόνια.

Μια πρόσφατη ανάλυση των Financial Times ενισχύει αυτή την ανάγνωση ακόμη και πέρα ​​από τα συνηθισμένα κλισέ: ο μέσος όρος των μετοχών του κλάδου αυξήθηκε κατά 25% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx για την αεροδιαστημική και την άμυνα αυξήθηκε περισσότερο από 50 % την ίδια περίοδο.

Από κοντά και οι Αμερικανικές εταιρείες

Αλλά και οι αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες δεν τα πήγαν άσχημα: : Μια μετοχή της Lockheed Martin ή της Northrop  αυξήθηκε από τα 30 δολάρια στα 450 σήμερα, της General Dynamics από 27 σε 250 δολάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Wall Street Journal για 15 μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες, οι συνολικές επιβεβαιωμένες παραγγελίες πέρυσι ήταν 777,6 δισεκατομμύρια δολάρια, από 701,2 δισεκατομμύρια δολάρια δύο χρόνια νωρίτερα. Και είμαστε μόνο στην αρχή.

Η Lockheed Martin-o μεγαλύτερος εργολάβος στον τομέα της άμυνας στον κόσμο- έχει λάβει περισσότερα από 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια με το Ισραήλ και αύξησε τη χρηματιστηριακή της αξία κατά 10% από τις 7 Οκτωβρίου, που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ.

Η Raytheon Technologies,από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας, σημειώνει άνοδο 5,9% μετά την επίθεση της Χαμάς. Μια άλλη αμερικανική πολυεθνική, η Northrop- πέμπτος μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων στον κόσμο-, πέτυχε κερδοφορία 15,5% σε μόλις οκτώ ημέρες διαπραγμάτευσης. H General Dynamics κέρδισε 9, 7% στο χρηματιστήριο από τις 7 Οκτωβρίου.

Διπλασιασμός αμυντικών δαπανών

Οι αμυντικές βιομηχανίες επωφελούνται φυσικά από την μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στις περισσότερες χώρες του πλανήτη . Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν πρακτικά διπλασιαστεί από το 2001 και μετά, παρουσιάζοντας μια ισχυρότερη τάση ανάπτυξης, ιδίως στον τομέα της προμήθειας νέων οπλικών συστημάτων.  Σήμερα, περίπου το 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι αφιερωμένο στην «επιχείρηση» του πολέμου, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Ανά χώρα, οι ΗΠΑ ξοδεύουν τα περισσότερα για την Άμυνα (39% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών), ενώ η Κίνα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

To Ισραήλ είναι η 16η χώρα στον κόσμο σε στρατιωτικές δαπάνες και οι κύριοι προμηθευτές του είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Μάλιστα, το 80% των όπλων που αγόρασε το Ισραήλ πέρυσι αγοράστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το υπόλοιπο 20% προμηθεύτηκε από τη Γερμανία.

Αυτοκινητοβιομηχανίες …στα όπλα

Στην πρόσφατη έκθεση «Arming Europe», που δημοσιεύτηκε από την Greenpeace, την τελευταία δεκαετία (2013-2023) οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη έχουν καταγράψει αύξηση ρεκόρ 14 φορές υψηλότερη από αυτή του ΑΕΠ (+46% στις χώρες του ΝΑΤΟ – ΕΕ ) κυρίως λόγω της αγοράς νέων όπλων (+168% στις χώρες ΝΑΤΟ-ΕΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η FactSet τα αναμενόμενα καθαρά κέρδη των αμυντικών βιομηχανιών το 2024 θα αυξηθούν περισσότερο από 20% κατά μέσο όρο.

Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που δεν έχουν την αμυντική βιομηχανία ως κύρια πηγή εσόδων τους αλλά το σημερινό γεωπολιτικό κλίμα τις οδηγεί εκεί. Ένας από τους πιο ξεκάθαρους τομείς είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, με την Iveco ως παράδειγμα στο ιταλικό χρηματιστήριο ή την SKF στο σουηδικό. Οι δυο αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν πλέον εξαρτήματα ,όπως ρουλεμάν για χρήση σε ελικόπτερα ή τεθωρακισμένα οχήματα. «Πολλές  αυτοκινητοβιομηχανίες σκοπεύουν να  ασχοληθούν περισσότερο στον τομέα της Άμυνας λόγω της τεχνογνωσίας τους στη μηχανική και την κατασκευή», εξηγεί ο αναλυτής της Jefferies, Αρθουρ Ντεντ.