Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ψύχραιμη αντίδραση, με υψηλό τζίρο

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σταθεροποιητικά κινείται ο Γενικός Δείκτης, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει από τα πρώτα λεπτά.

Με την προσοχή να στρέφεται στην Τρ. Πειραιώς, αλλά και τα «φρέσκα» εταιρικά αποτελέσματα, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να διατηρηθεί κοντά τα πρόσφατα υψηλά 13 ετών, κόντρα στο πτωτικό κλίμα στο εξωτερικό.

Άλλωστε, τα επιλεκτικά στηρίγματα εξακολουθούν να απορροφούν τις όποιες προσπάθειες κατοχύρωσης εκ μέρους των πωλητών. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η αγορά μετρά κέρδη της τάξης του 11% μέσα στο 2024.

Το ενδιαφέρον, αναμφίβολα, εστιάζει στην επιτυχημένη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς, με το δημόσιο να εισπράττει 1,35 δισ. ευρώ για το 27% των μετοχών της τράπεζας. Οι δε, προσφορές ξεπέρασαν τα 10,7 δισ. ευρώ, με την τιμή διάθεσης να κλείνει στα 4 ευρώ/μετοχή, έχοντας μικρό discount σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή (4,1 ευρώ).

Από εκεί και πέρα, η Alpha Bank σήμερα το πρωί ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 780 εκατ. ευρώ, ενώ το απόγευμα θα ακολουθεί η Eurobank. Στις 12 Μαρτίου είναι η σειρά της Εθνικής, προκειμένου να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη επί της τραπεζικής κερδοφορίας του 2023.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος στο -0,04% και διαμορφώνεται στις 1.432,50 μονάδες, χάνοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.433,04 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.431,60 έως 1.437,32 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 25 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η Πειραιώς ξεχωρίζει από τα πρώτα λεπτά, «κρατώντας» τα 4,1 ευρώ και έχοντας διακινήσει μετοχές αξίας άνω των 12 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο. Άνοδο άνω του 2% εμφανίζει, την ίδια ώρα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ξεπερνά τα 15 ευρώ, ενώ κατά 1% ενισχύεται και η Τέρνα Ενεργειακή.

Αφομοίωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης αφομοιώνει τα πολυετή υψηλά, με αποτέλεσμα να υποχωρεί ελαφρώς στο -0,43% και τις 1.262 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς αναδιπλώνεται στο -1,20% και τα 4,114 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνεται στο -0,41% και τα 7,27 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -0,45% και το 1,775 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,18% και το 1,934 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,09% και 3.471 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπερβαίνει τα 15 ευρώ για πρώτη φορά από το μακρινό 2000, σκαρφαλώνοντας κατά 2%. Άνω των 17 ευρώ συνεχίζει και η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία κερδίζει περίπου 1%. ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Titan ακολουθούν έως το +0,7%. Στον αντίποδα, απώλειες της τάξης του 0,5% και 0,9% παρουσιάζουν οι μετοχές των Motor Oil, Ελλάκτωρ, Autohellas, Cenergy και Coca – Cola.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,10% και 2.449 μονάδες), η μετοχή της Αλουμύλ ξεχωρίζει στο +5,2% και τα 2,8 ευρώ, με τη μετοχή της Κρι Κρι να συνεχίζει το ράλι, φθάνοντας αισίως στα ιστορικά υψηλά των 11,1 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ περιορίζονται κατά 1%, ενώ οι μετοχές των Intralot, Profile και Epsilon διολισθαίνουν έως -0,7%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,5 δισ. ευρώ.

Κλίμα σταθεροποίησης

Κλίμα σταθεροποίησης επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν το επιτυχημένο placement στην Πειραιώς, αλλά και να στρέφουν το βλέμμα στα «φρέσκα» εταιρικά αποτελέσματα.

Πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, ενδεικτικά, η Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρή προσαρμοσμένη κερδοφορία της τάξης των 780 εκατ. ευρώ για το 2023, με τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTBV) να καθορίζεται στο 12,9% και την ενσώματη λογιστική αξία να φθάνει στα 2,74 ευρώ/μετοχή.

Το απόγευμα θα ακολουθήσουν τα ετήσια αποτελέσματα της Eurobank, ενώ εντός της ημέρας περιμένουμε και τα αντίστοιχα των Autohellas – Attica Bank. Στις 12 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση εκ μέρους της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας.

Τα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά, καθώς πέραν όλων των άλλων θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος του φετινού μερίσματος, για το οποίο οι αποφάσεις θα ληφθούν σε μεταγενέστερο επίπεδο.

Η προσοχή στην Πειραιώς

Στο μεταξύ, όλη η αγορά ήδη αποτιμά την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τρ. Πειραιώς, με το δημόσιο να εισπράττει 1,35 δισ. ευρώ για το 27% των μετοχών της τράπεζας. Οι συνολικές προσφορές έφθασαν τα 10,7 δισ. ευρώ, με την τιμή διάθεσης να καθορίζεται στα 4 ευρώ/μετοχή, δηλαδή στο ανώτατο όριο του προκαθορισμένου εύρους.

Αυτό σημαίνει ότι το discount σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της Πειραιώς στο χρηματιστηριακό ταμπλό (4,1 ευρώ) είναι εξαιρετικά μικρό, γεγονός που αναμένεται να αποτρέψει ένα κύμα βιαστικών πωλητών.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το 14ο σερί μέρισμα στον ΟΛΠ και η «βουτιά» 12μηνου στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Από πλευρά ΤΧΣ, τώρα, μετά την επιτυχία στην Πειραιώς, η προσοχή στρέφεται στο χρονοδιάγραμμα για τη διάθεση του β’ πακέτου της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο ανέρχεται στο 18%. Μόλις ολοκληρωθεί κι αυτή η «δουλειά», τότε το σύνολο του συστημικού τραπεζικού τομέα θα βρίσκεται εκ νέου σε ιδιωτικά «χέρια», κλείνοντας τη μεγάλη παρένθεση της πολυετούς κρίσης.

Κέρδη 11% στο 2024

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε τον Γενικό Δείκτη να συντηρείται στις 1.430 μονάδες και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, μετρώντας κέρδη της τάξης του 11% από τις αρχές του έτους. Την ίδια ώρα, το ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου (1.111 μονάδες) αγγίζει πλέον το 30%, με την αγορά να αγνοεί τη… διόρθωση εδώ και τουλάχιστον 4,5 μήνες.

Αποφασίζει η ΕΚΤ

Μην ξεχνάμε ότι το μεσημέρι περιμένουμε και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Κριστίν Λαγκάρντ να αναμένεται να διατηρήσει τα υψηλά επιτόκια για ακόμη μία φορά. Άλλωστε, η αγορά αποτιμά ως πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο του 2024.

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,32% και τις 496 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,42%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,38%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,40% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,41%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν 100 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,33% και τα 82,6 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,25% και τα 78,9 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,32% και τα 2.165 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)