Skip to main content

Χρηματιστήριο: Άγνωστο το «ταβάνι» της αγοράς

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Μεταξύ 6% και 6,4% η απόδοση για το ομόλογο της Intralot. Κέρδη άνω των 265 εκατ. ευρώ περιμένει ο Titan.

Τελικά ουδείς γνωρίζει μέχρι πού θα φθάσει το «ταβάνι» της εν εξελίξει ανοδικής κίνησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κάθε φορά που η αγορά «μυρίζει» διόρθωση, γίνεται το αναπάντεχο και ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέο υψηλό 13 ετών.

Κάπως έτσι εξελίχθηκε και η χθεσινή συνεδρίαση. Με τη Wall Street κλειστή και τις τράπεζες σε υποτονικά επίπεδα, όλοι θεωρούσαν ότι ο Γενικός Δείκτης θα κάνει… στάση και θα αφομοιώσει τα κεκτημένα.

Τελικά έκλεισε με άνοδο +1,22% και σκαρφάλωσε στις 1.422 μονάδες, βρίσκοντας ισχυρά στηρίγματα σε μια σειρά εταιρειών του «25» (Jumbo, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Motor Oil) και του MID CAP (Intracom, Intrakat, Ideal, ΑΔΜΗΕ, Κρι – Κρι).

Η ελληνική αγορά, από τις αρχές του έτους, μετρά συνολική άνοδο της τάξης του 10%, σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως. Την ίδια ώρα, το ράλι του τελευταίου τετραμήνου υπολογίζεται στο άκρως εντυπωσιακό +27%.

Παρά την αγοραστική κόπωση και τα σχετικά υπεραγορασμένα επίπεδα, η ουσιαστική διόρθωση ακόμη… αγνοείται, αν και σήμερα δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ορισμένες κινήσεις ρευστοποίησης και αφομοίωσης.

Τσαμάζ: Ένα τελευταίο ράλι (;) πριν αποχωρήσει από τον ΟΤΕ

Από την άλλη πλευρά, το επικείμενο placement στην Πειραιώς (αρχές Μαρτίου), τα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, οι προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα και τα συνεχή σενάρια για νέα επιχειρηματικά deals «κρατούν» τον Γενικό Δείκτη σε σταθερά ανοδική τροχιά.

Ιδίως από την στιγμή που στο εξωτερικό οι αγορές αφενός βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αφετέρου έχουν αποφύγει μια μεγάλη διόρθωση ή κάποιο ισχυρό αρνητικό σοκ.

Intralot – ΟΤΕ – Ελλάκτωρ – Titan

Στο μεταξύ, αύριο (21/2) ξεκινά η δημόσια προσφορά για το εταιρικό ομόλογο της Intralot, ύψους έως 130 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του ομολόγου λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2024. Το εύρος της απόδοσης ορίστηκε στο 6% έως 6,4%.

Την Πέμπτη (22/2), ταυτόχρονα, ακολουθεί η δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, με τους αναλυτές να περιμένουν ένα βελτιωμένο μέρισμα για φέτος. Κι αυτό, εύλογα, παρέχει στηρίγματα στη μετοχή, η οποία μέσα στον Φεβρουάριο κερδίζει 8%, προσεγγίζοντας εκ νέου τα 14 ευρώ.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση των Ελλάκτωρ – Motor Oil, καθώς οι δύο εταιρείες έσπευσαν να διαψεύσουν τις φήμες περί συμφωνίας για την πώληση της Ηλέκτωρ στον Όμιλο Βαρδινογιάννη. Πάντως, η αγορά επιμένει ότι οι δύο εταιρείες, οι οποίες μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσαν το deal για την Anemos, βρίσκονται σε εντατικές συζητήσεις.

Η Τitan, δε, νωρίς το πρωί παρείχε μια συνοπτική ενημέρωση εν όψει των αποτελεσμάτων, τα οποία θα δημοσιευθούν στις 13 Μαρτίου. Μεταξύ άλλων, η διοίκηση κάνει λόγο για ιστορικό υψηλό κερδοφορίας, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 2,54 δισ. ευρώ στο 12μηνο του 2023, τα EBITDA τα 535 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 265 εκατ. ευρώ.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 28 ευρώ της Motor Oil και τα ρεκόρ σε Κρι – Κρι & Ideal

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά την χθεσινή αργία της Wall Street, τα προσυμβόλαια των αμερικανικών δεικτών δείχνουν μια πτωτική εκκίνηση στη συνεδρίαση. Σε αρνητικό έδαφος αναμένεται να ξεκινήσουν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Στην Ασία, πριν λίγο, τα κυριότερα χρηματιστήρια έκλεισαν με μικρές απώλειες, καθώς ο CSI στην Κίνα, ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ και ο Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησαν κατά έως 0,2%. Ο Kospi στη Νότια Κορέα τερμάτισε στο -1,1%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)